nieuws

Italcementi naar 6,1 miljard

bouwbreed Premium

Italcementi heeft in 2007 een omzet geboekt van 6,1 miljard euro. Dat betekent een stijging met 4,2 procent ten opzichte van 2006. Voor het hele jaar verwacht het bedrijf een iets lagere winst.

Bijna twee derde van de omzetgroei is autonoom. De rest is te danken aan consolidatie van eerdere acquisities en de koop van producenten in China, Koeweit, Egypte en Noord-Amerika. Wisselkoersverliezen drukten de omzet met 1,5 procent.
Noord-Amerika is ook voor het Italiaanse concern een zorgenkindje. Door het instorten van de woningbouw zakte daar de omzet met 8,2 procent. Aziëmet een groei van 23 procent en Oost-Europa en het Zuid-mediterraanse gebied met 10,1 procent compenseerden dat ruim. West-Europa deed het relatief zwak met een omzetstijging van slechts 2,8 procent.
Het vierde kwartaal van vorig jaar was beduidend slechter dan de eerste drie kwartalen. In West-Europa was sprake van omzetdaling met 0,5 procent. Dat is weinig vergeleken met de VS waar de omzet bijna 13 procent lager uitkwam. Maar ook Azië(+16,2 procent) en Oost-Europa (+6,8) konden de hoge groei uit de eerste drie kwartalen niet vasthouden.
Het volume in alle sectoren stond in het vierde kwartaal behoorlijk onder druk. Zo daalde de verkoop van cement en klinkers in West-Europa met 6,2 procent tot 6,2 miljoen ton. In Noord-Amerika bedroeg de daling 15,1 procent naar 1,4 miljoen ton. Aan ready mix zette Italcementi in West-Europa 4,1 miljoen ton weg, een daling met 6,1 procent. In Noord-Amerika werd meer omgezet, maar dat was te danken aan een overname.

Reageer op dit artikel