nieuws

Imtech nog selectie ver bij aannemen opdrach ten

bouwbreed Premium

Imtech gaat komende jaren nog zorgvuldiger zijn projecten uitkiezen. De technisch dienstverlener, die het werkaanbod fors ziet stijgen, wil op die manier de winstmarge verder opvoeren.

Dat heeft bestuursvoorzitter René van der Bruggen gisteren gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers. Imtech draaide afgelopen jaar meer dan uitstekend. De omzet klom met 18 procent naar ruim 3,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam 38 procent hoger uit op 157 miljoen euro. Onder aan de streep hield de onderneming 92 miljoen euro over. Dat is 36 procent meer dan het jaar ervoor.
De onderneming uit Gouda had eind 2007 bovendien voor ruim 3,8 miljard euro aan opdrachten in de boeken staan, een stijging van ruim 30 procent op jaarbasis. “Een record”, aldus Van der Bruggen, die er evenwel niet van uit gaat dat een dergelijke toename er dit jaar weer in zit. “Normaal stijgt onze orderportefeuille met zo’n 15 procent. Maar afgelopen jaar is het vooral in de Benelux en Duitsland erg hard gegaan met de technologie-investeringen. Daar hebben we volop van geprofiteerd.”
Volgens de topman is er momenteel zoveel werk in de markt, dat Imtech selectiever kan zijn bij het aannemen van opdrachten. Klussen met extreem veel risico’s of met lage marges, laat de technisch dienstverlener schieten. Zelfs al leveren ze nog zoveel prestige op, zoals het Olympisch stadion van Londen, dat binnenkort zal worden aanbesteed.
“Wij willen dat stadion graag doen met de Britse bouwer McAlpine, maar we zijn beducht voor de risico’s. Een kantoorgebouw kan je nog eens wat later opleveren, zo’n Olympisch bouwwerk niet. De tijdsdruk zal groot zijn. Wij zullen dat project niet aannemen voor een mooi plaatje in ons jaarverslag.”
Imtech wil binnen enkele jaren naar een winstmarge van 6 procent. Afgelopen jaar kwam die uit op 5,1 procent, 0,4 procentpunt meer dan in 2006. Of het huidige orderboek al voor de gewenste 6 procent gaat zorgen, betwijfelt de bestuursvoorzitter echter. “De marge van de huidige orderportefeuille is hoger dan vorig jaar, maar het werk moet eerst uitgevoerd worden. Je hebt altijd een paar projecten die fout gaan.”
In 2012 rekent Van der Bruggen op een omzet van 5 miljard, bijna 2 miljard meer dan nu. Overnames, in onder andere Oostenrijk en Scandinavië, moeten voor 1 miljard extra omzet zorgen.

Reageer op dit artikel