nieuws

Hoogste wolkenkrabber te opvallend

bouwbreed Premium

De Rotterdamse commissie voor Welstand heeft een negatief advies afgegeven voor het ontwerp voor Nederlands hoogste wolkenkrabber. Reden: de kleur ervan is niet onopvallend genoeg.

De welstandscommissie wilde van architect Diederik Dam een expliciete verzekering dat de 180 meter hoge woontoren wit- of grijstinten krijgt die het gebouw ‘doen wegvallen tegen de achtergrond’. Omdat de Amsterdamse bouwmeester die niet kon geven, gaat het ontwerp met een negatief Welstandsadvies naar het gemeentebestuur ‘ondanks alle kwaliteiten van het plan’. Ondanks het feit ook dat de commissie enthousiast bleek over de ‘enorme impuls en verlevendiging die dit plan brengt’. Voor Dam 0x26 Partners een bittere pil, omdat op advies van de Welstandscommissie al diverse aanpassingen zijn gemaakt.
Zo heeft de woontoren (58.500 vierkante meter, 53 verdiepingen) in de nieuwste opzet een glazen kroon gekregen. Doordat de glas façades vanaf de hoeken van het gebouw worden doorgetrokken naar de top ‘versmelten gevelopbouw en top’, aldus Diederik Dam. Onder invloed van Welstandsadvies is de toren ook slanker en meer gelaagd van opzet geworden.
De toren van Dam 0x26 Partners is onderdeel van het grootschalige project Zalmhaven Urban. Op de locatie vlak naast de Erasmusbrug, is behalve de toren een kantoorgebouw en een appartementencomplex voorzien, ontworpen door respectievelijk bureau KCAP en Claus 0x26 Kaan Architecten. Ontwikkelaar Zalmhaven CV (LSI Projectontwikkeling, AM en Amvest) wil de voormalige kantoren van Smit en Ned­lloyd slopen die er nu nog staan.

Confectiepak

Zowel het ontwerp van KCAP (33.000 vierkante meter kantoorruimte, 2400 vierkante meter commerciële ruimte, veertien bouwlagen) als dat van Claus 0x26 Kaan (288 appartementen, tot achttien bouwlagen) heeft een opvallende trapsgewijs oplopende opbouw. Ertussenin verrijst de toren, die dankzij een spriet op de top zelfs de barrière van 200 meter hoogte doorbreekt.
De wolkenkrabber telt 257 appartementen en krijgt balkons tot aan de bovenste laag. In de onderste vijf lagen komen 830 parkeerplaatsen. In de glazen top is een panoramaterras voorzien.
Voorzitter Jan Klerks van de Stichting Wolkenkrabbers noemde de uitspraak van de welstandscommissie ‘opmerkelijk’. ‘Als er iets is dat de hoogbouw van Rotterdam kenmerkt, is het wel kleurgebruik. Jammer dat dit gebouw, net als elders in de wereld, de kleur van een confectiepak moet krijgen.’

Reageer op dit artikel