nieuws

Hightec bus voor inspectie van ondergrondse leidingen

bouwbreed

Sinds kort rijdt er een opvallende bestelbus door Nederland. De witte Mercedes met in flinke letters Riool.nl op de zijkanten is het nieuwste materieel van de firma Riool.nl. Riool.nl is ontstaan door het samen gaan van de bedrijven ARS, Naucon, en Barthen Rioleringswerken. De bus is gebouwd door de Duitse specialist in de inspectie van ondergrondse leidingen Ibak en bevat state-of-the-art inspectie-apparatuur waarmee volgens de laatste richtlijnen riolen en leiding systemen op industriële locaties kunnen worden onderzocht.

Anders dan de naam doet vermoeden inspecteert Riool.nl niet alleen riolen. “We hebben alle inzamelingsvergunningen,” legt Zeevaart uit. “We mogen dus ook alle vervuiling opruimen en afvoeren.”

Reden voor de investering in het nieuwe materieel was volgens Cees Zeevaart van Riool.nl dat de markt steeds vaker vroeg om de nieuwste techniek. “We doen veel inspecties in de (petrochemische) industrie. En daar kunnen gevaarlijke, explosieve, stoffen in het riool terecht komen. Met de nieuwe bus mogen wij daar toch het riool in. Want onze apparatuur is volledig explosievrij en voldoet daarmee aan de laatste normen. Daartoe sluiten we de elektronica helemaal af met stikstof. Dat betekent dat er geen zuurstof meer bij kan en er dus niets kan branden.” 

Volgens Zeevaart is de nieuwe inspectiebus uniek in Nederland. “Niet zozeer omdat hij explosievrij is, maar vooral omdat we er gps-apparatuur in hebben laten bouwen waarmee we het riool tot op 3 millimeter nauwkeurig in kaart kunnen brengen. Dat heeft nu nog niemand. We kunnen gemeenten dus heel snel vertellen wat precies waar ligt. Erg nuttig voor onze opdrachtgevers want die informatie is lang niet altijd up-to-date. 

Glashelder• Eerste klus voor de nieuwe inspectiebus is een rioolinspectie in de gemeente Papenveer. 

We maken daar kennis met een inspectierobot die door een medewerker omzichtig uit de bus getakeld wordt. Het is een rijdende camera met een batterij flinke led-lampen voorop zodat de filmbeelden die het karretje naar de beeldschermen boven de grond in de bus glashelder zijn. “Kijk,” zegt Zeevaart binnen in de bus. “van alle gemakken voorzien. Drie beeldschermen, een gps-systeem, en zelfs aan een koffiezetapparaat ontbreekt het niet.” Onder de bank wijst Zeevaart een aantal accu’s aan die het mogelijk maken dat de bus in alle stilte, want zonder draaiende motor, zijn werk kan doen.

Reageer op dit artikel