nieuws

Hergebruik kantoren lucratief

bouwbreed

Een zogeheten ‘quickscan’ kan eigenaren vooraf vertellen welk pand voor welke nieuwe functie geschikt is en wat het kost om het pand in de gewenste staat te brengen. De tweedeling op de kan-torenmarkt neemt toe. Op popu-laire locaties zijn hoogwaardige nieuwbouwkantoren niet aan te slepen. Neprom maakte eind vorig jaar zelfs melding van een dreigend tekort. Tegelijkertijd is het steeds lastiger om nieuwe huurders voor verouderde panden te vinden. Alleen al in de vier gro- te steden beslaat het aantal kanto-ren dat drie jaar of langer leegstaat bijna 900.000 vierkante meter.

Een zogeheten ‘quickscan’ kan eigenaren vooraf vertellen welk pand voor welke nieuwe functie geschikt is en wat het kost om het pand in de gewenste staat te brengen. De tweedeling op de kan-torenmarkt neemt toe. Op popu-laire locaties zijn hoogwaardige nieuwbouwkantoren niet aan te slepen. Neprom maakte eind vorig jaar zelfs melding van een dreigend tekort. Tegelijkertijd is het steeds lastiger om nieuwe huurders voor verouderde panden te vinden. Alleen al in de vier gro- te steden beslaat het aantal kanto-ren dat drie jaar of langer leegstaat bijna 900.000 vierkante meter.

Lucratief

Hergebruik van bestaande kanto-ren biedt grote mogelijkheden. Eigenaren doen daarmee zowel het milieu als hun portemonnee een plezier. De constructie van een gebouw maakt 30 tot 35 pro-cent van het materiaalgebruik uit. Bij hergebruik hoef je die niet te maken. De milieuwinst van hergebruik overstijgt altijd die van nieuwbouw, hoe energiezuinig die laatste ook is. Daarbij is de bouw-tijd een stuk korter en zijn de bouwkosten lager dan bij nieuwbouw. Renovatie van leegstaande panden is financieel lucratief. Nu laten eigenaren miljoenen per jaar liggen. Bij een miljoen vierkante meter structurele leegstand, een (lage) schatting van 50 procent dat in aanmerking komt voor hergebruik en een huurprijs van 150 euro lopen eigenaren jaarlijks 75 miljoen euro aan inkomsten mis. Essentieel is de vaststelling welke panden wel en welke niet herontwikkeld kunnen worden, en tegen welke prijs. Voor een antwoord op deze vragen heeft ABT de Quickscan Hergebruik Gebouwen ont-wikkeld. Hiermee kunnen in een vroeg stadium bepalende factoren worden beoordeeld en gewogen. Bepalend zijn de locatie, de bouwtechnische (on)mogelijkhe-
denen de kosten. Een kantoorgebouw dat nu voor kantoorfuncties niet op de juiste plek staat, is mogelijk wel geschikt voor woningbouw. En omgekeerd. Met de scan is snel duidelijk wat er kan en wat het kost.

Omtoveren

Makelaarsorganisatie Dynamis maakte onlangs bekend dat in 2007 drie procent van het landelijke aanbod uit herontwikkelde panden bestond. Nog veel te weinig, maar het begin is er. Na tientallen quickscans weten we dat er veel meer kan dan eigenaren vaak denken. Hergebruik is er in alle soorten en maten. Van het omtoveren van een bestaand lelijk eendje naar een mooie kantoorzwaan, tot het ombouwen van kantoor naar wooncomplex. Een bekend voorbeeld in Nederland is het gebouw van Hydron aan de A2 bij Utrecht. Rietveld Architects toverde het grauwe, gedateerde gebouw om tot modern visitekaartje van het waterbedrijf. In New York zette architect Norman Foster de 46 verdiepingen tellende Hearst Tower boven op het oude kantoor van dit bedrijf. Daarvan werden de gevels bewaard en de inbouwconstructie voor 85 pro-cent gerecycled voor toekomstig gebruik. Negentig procent van het staal voor de nieuwe toren was eerder elders gebruikt. Hergebruik is de groenste vorm van bouwen. De technische mogelijkheden zijn er en de kennis is voorhanden.

Reageer op dit artikel