nieuws

Gemeenten protesteren tegen grondroerderswet

bouwbreed Premium

-Gemeenten zijn in verzet gekomen tegen de grondroerderswet. Het protest richt zich op de verplichting voor gemeenten om alle huisaansluitingen van de rioleringen te gaan registreren.

In een verklaring heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de Eerste Kamer opgeroepen niet akkoord te gaan met de grondroerdersregeling, waarmee het kabinet het aantal graafincidenten wil terugdringen. In de ogen van de gemeenten schiet het Rijk met de huidige wet door en worden ze onnodig op kosten gejaagd.
De senaat debatteert vandaag over het wetsvoorstel dat aannemers verplicht graafwerkzaamheden vooraf te melden bij het Kadaster. De wet verplicht beheerders ook de juiste informatie aan te leveren over de ligging van kabels en leidingen. De gemeenten zeggen in de verklaring dat ze wet op zich steunen, Maar de verplichting om de huisaansluitingen op de riolering te installeren gaat ze veel te ver. “De zeer aanzienlijke kosten van deze registratie wegens geenszins op tegen de baten”, aldus de VNG.

Kostbaar

Volgens de vereniging kost de registratie gemeenten uiteindelijk een slordige 1 miljard euro. En dat terwijl het risico dat er pal voor een huis een leiding wordt geraakt erg klein is. Bovendien, als er al een huisaansluiting wordt geraakt, zijn de gevolgen niet ernstig. “Bij een huisaansluiting is er geen sprake van de afvoer van schadelijke stoffen en de tijdelijke uitval treft alleen de bewoners van een pand”, zegt de VNG.
De vereniging hoopt dat de Eerste Kamer de wet terugstuurt naar de Tweede Kamer. Een eerdere poging van de VVD in de Tweede Kamer om huisaansluitingen uit te sluiten van de registratie mislukte. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde een voorstel van de liberalen niet en liet de verplichte registratie voor gemeenten intact.

Reageer op dit artikel