nieuws

Geknoei met gevaarlijk afval Eemshaven

bouwbreed

Vier Groninger bedrijven in de Eemshaven en Farmsum worden verdacht van het overtreden van regels rond de opslag en het vervoer van gevaarlijk afval.

Het betreft magnesiumhoudend afval van een inmiddels failliete magnesiumsmelter in Farmsum. Dit bedrijf zou documenten hebben vervalst en bood het afval als bedrijfsafval aan een overslagbedrijf aan. Dat deed het voor enkele tienduizenden euro’s van de hand aan een recyclingbedrijf in de Eemshaven. Verwerking volgens de voorschriften zou enkele honderdduizenden euro’s zou hebben gekost.
Tijdens een bedrijfscontrole vorig jaar augustus bij dit recyclingbedrijf ontdekten medewerkers van de provincie Groningen op het terrein 1000 ton grijs magnesiumpoeder. Het bedrijf bleek hiervoor geen vergunning te hebben. Tijdens neutralisatiewerkzaamheden van het magnesium in december vond een explosie plaats op het terrein van het recyclingbedrijf. Als magnesiumhoudend afval in aanraking komt met water vindt een reactie plaats waarbij ontplofbaar waterstofgas vrijkomt. Volgens de politie is het een wonder dat er geen gewonden vielen.
Tegen de vier bedrijven is proces verbaal opgemaakt. De provincie heeft de arbeidsinspectie ingelicht. Het afval is geneutraliseerd en gaat naar een verwerker in Limburg. Het Functioneel Parket van het openbaar ministerie beslist binnenkort over vervolging.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels