nieuws

Enorme stijging aantal Bibob-onderzoeken

bouwbreed

Het bureau Bibob heeft vorig jaar 263 verzoeken van gemeenten en andere overheden gekregen om een ondernemer door te lichten. Dat is flink meer dan de 158 aanvragen in 2006.

Het bureau Bibob heeft vorig jaar 263 verzoeken van gemeenten en andere overheden gekregen om een ondernemer door te lichten. Dat is flink meer dan de 158 aanvragen in 2006.
Overheden kunnen sinds 2003 gebruikmaken van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (bibob). Op basis van de wet ligt het bureau Bibob het doopceel van een bedrijf en beoordeelt of een ondernemer die een vergunning aanvraagt geen criminele contacten heeft.
De onderzoekers van het bureau hebben toegang tot doorgaans geheime gegevens van politie en justitie. Het bureau hoeft geen hard bewijs voor criminele praktijken te hebben om gemeenten te adviseren een vergunning in te trekken of te weigeren. Volgens Justitie hebben veruit de meeste aanvragen van vorig jaar betrekking op de horeca- en prostitutiesector. Hoeveel aanvragen gericht waren op de bouw, is niet bekend. In het algemeen maken gemeenten voor de bouw nauwelijks van Bibob gebruik.

Reageer op dit artikel