nieuws

Dyckerhoff rekent na topjaar op milde groei

bouwbreed

Dyckerhoff heeft vorig jaar zijn omzet met een kwart verhoogd tot 1,8 miljard euro. Nederland en Luxemburg zijn goed voor 13 procent van het volume.

Bouwstoffenconcern Dyckerhoff groeide vorig jaar met 6 procent tot een onderneming met 7343 medewerkers. In West-Europa nam de afzet van beton met 70 procent toe tot 330 miljoen euro. De verkoop van cement steeg met 12 procent aanzienlijk minder sterk en mondde uit in een omzet van 406 miljoen euro. In Oost-Europa waren de rollen precies omgekeerd. De afzet van cement steeg met 50 procent tot 495 miljoen euro. Beton kende een groei van 24 procent en nam 240 miljoen euro voor zijn rekening.

Droomstart

Dyckerhoff rekent voor 2008 op een stabiele maar niet zo uitbundige stijging van de afzet als vorig jaar. Het enthousiasme wordt feitelijk slechts getemperd door de droomstart in 2007. Vanwege de uiterst milde wintermaanden begin vorig jaar, profiteerde Dyckerhoff bij de start van 2007 van een ongewoon grote vraag naar bouwmaterialen. Door het nog ontbreken van grote betonvergende projecten in Nederland, de Hanzelijn komt voorzichtig op toeren, verwacht Dyckerhoff in ons land een licht afnemende afzet.
Op basis van voorlopige berekeningen gaat Dyckerhoff voor 2007 uit van een winst voor rente, belastingen en afschrijvingen van 562 miljoen euro. Over 2006 moest de onderneming genoegen nemen met een 39 procent lagere opbrengst.

Investeringen

Het bedrijf uit Wiesbaden signaleert dat de Duitse bouw na de eerste helft van het jaar duidelijk vaart verloor. Zowel het derde als vierde kwartaal pakte voor de sector slechter uit dan de vergelijkbare maanden in 2006. Nederland daarentegen bouwt onafgebroken voort. De investeringen in de Nederlandse bouw lagen vorig jaar naar inschatting van Dyckerhoff 5 procent hoger dan in 2006.
Dyckerhoff slaagde in alle regio’s de prijzen voor zijn producten te verhogen. In Rusland en Polen steeg de cementprijs zo’n 70 procent, vooral vanwege de tekorten aan cement. Beton werd in Oost-Europa een kwart tot 40 procent duurder.

Reageer op dit artikel