nieuws

Duitse machinebouwers blijven maar groeien

bouwbreed

Het afgelopen jaar was voor het vijfde jaar op rij een topjaar voor de machinebouwers in Duitsland. De Duitse Ingenieursfederatie VDMA voorspelde in september al een stijging in de totale omzet van 15 procent, maar de teller is zelfs opgelopen tot 29 procent omzetstijging in vergelijking met 2006.

In totaal zetten de fabrikanten van bouwmaterieel en mobiele fabrieken voor asfalt- en cementmachines 15,3 miljard euro om in 2007. De enorme omzetstijgingen hebben te maken met de toegenomen vraag naar materieel en mobiele fabrieken voor de fabricage van cement en andere bouwstoffen. Wachttijden voor nieuw materieel lopen nog steeds op naar soms wel 18 maanden.
Om aan die gestegen vraag te kunnen voldoen hebben fabrikanten in het afgelopen jaar flink geïnvesteerd. Ook constateert de VDMA een groei in het personeel van de fabrikanten die soms oploopt tot wel 10 procent. “Daardoor durven we te voorspellen dat ook 2008 nog een goed jaar zal worden”, verklaarde Christof Kemmann, voorzitter van de VDMA, deze week. “Het is nu erg leuk een bedrijf te leiden in Duitsland, al moeten we ook beseffen dat het nu al erg lang heel goed gaat en we dienen dus rekening te houden met een terugval.” Waarbij Kemmann doelt op de vijf achtereenvolgende jaren waarin de industrie in Duitsland flinke groeicijfers liet zien. De meeste leden van de VDMA houden volgens hem dan ook rekening met iets minder groei of zelfs stabilisatie.

Export

Belangrijkste motor achter de Duitse groei is nog steeds de export van machines. In totaal was de uitvoer goed voor 11,4 miljard euro waarbij opvallend veel materieel tegenwoordig richting het oosten gaat. In Oost-Europa werd 23 procent meer verkocht, in de voormalige Sovjet-staten zelfs 63 meer en in het Midden-Oosten 11 procent meer. De verkoop aan de Verenigde Staten was in mineur in 2007, mede veroorzaakt door de kredietcrisis en de dalende vraag naar nieuwbouwwoningen. De toeleveranciers voor de betonindustrie in de VS zagen hun export zelfs met 65 procent afnemen. De binnenlandse verkoop steeg echter ook flink. In totaal verkochten de Duitse machinebouwers voor 3,9 miljard in eigen land. Ondanks de groeicijfers maken de fabrikanten zich zorgen.
Vooral de lange productietijden, die worden veroorzaakt doordat toeleveranciers van onderdelen vaak veel te laat leveren – ook weer door de enorme stijgende vraag naar grondstoffen – en de toenemende tekorten aan goed gekwalificeerd personeel maken dat Kemmann zijn leden adviseert voorzichtig te blijven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels