nieuws

De economische groei

bouwbreed Premium

Het was even wachten, maar nu zijn zelfs hooggeleerde economen verbaasd. Het CBS maakte deze week bekend dat de economische groei vorig jaar is uitgekomen op 3,5 procent. Dat is 0,5 procentpunt hoger dan iedereen had verwacht.

Het was even wachten, maar nu zijn zelfs hooggeleerde economen verbaasd. Het CBS maakte deze week bekend dat de economische groei vorig jaar is uitgekomen op 3,5 procent. Dat is 0,5 procentpunt hoger dan iedereen had verwacht.
Directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau heeft zich nu moeten haasten te verklaren dat de groei dit jaar ook harder zal groeien dan zijn prognose van 1,75 procent. Ook directeur Henk Brouwer van De Nederlandsche Bank volgt hem daarin.
Teulings toont zijn verbazing door op te merken dat het merkwaardig is dat er angst heerst over de kredietcrisis in de Verenigde Staten terwijl de economie als een tierelier gaat.
Tegelijkertijd doen grootheden als voormalig Fed-topman Alan Greenspan en zijn opvolger hun uiterste best het pessimisme te voeden. Beiden wijzen op het gevaar van een Amerikaanse recessie en op het feit dat de huizenmarkt zijn dieptepunt nog niet heeft bereikt.
Als dan ook nog bekend wordt dat het gevaar van verdere inflatie in Europa blijft bestaan onder meer door de grote geldhoeveelheid, dan zijn de effecten bekend: de belegger blijft in opperste verwarring achter. Wat wil je als inmiddels al 23 biljoen dollar verdampt is.
Het blijft curieus te zien dat fondsen die geen last hebben van de al dan niet vermeende Amerikaanse crisis dan ook, te lijden hebben van het negatieve sentiment. Het toont weer aan dat emotie het verstand regeert.
De bouwbrede aandelen hadden dus eveneens last van de wispelturige belegger. Vooral maandag was het een regelrecht slagveld voor de meeste fondsen.
Baggeraar Boskalis hield de schade nog het meest beperkt met een verlies van 5,10 euro op 37,56 euro. Vanaf dinsdag met vooral donderdag als uitschieter pakten de aandelen weer wat terug. Niemand bereikte echter de slotkoers van een week eerder.
Het wordt tijd dat hooggeleerden de belegger de onafhankelijkheid van de Nederlandse economie van de Amerikaanse diets maken. Dan zijn ze zelf minder verbaasd over groeicijfers.

Reageer op dit artikel