nieuws

Dakscan maakt duidelijk of isolatie daadwerkelijk goed functioneert

bouwbreed

De gemeente Nijmegen brengt met dakthermografie het energieverlies via daken in beeld. Deze meettechniek geeft aan of isolatie ook daadwerkelijk functioneert.

Dakthermografie beleeft in Nijmegen zijn Nederlandse primeur. Op deze manier brengt de gemeente vijf wijken in kaart.
Thermografie is een meettechniek waarmee op afstand de temperatuur van een object kan worden bepaald en maakt duidelijk welke daken weinig of veel warmte verliezen.
De dakscan gebeurt met een infraroodcamera die is ingebouwd in een vliegtuig. De camera heeft een zeer hoge resolutie (640 x 512 pixels). “Per pixel wordt de temperatuur gemeten. De hoeveelheid infraroodstraling is een maat voor de temperatuur. Wij vliegen op een hoogte waarbij één pixel een dakpan is”, verklaart Martin Mastenbroek, directeur van Dakwacht, de serviceorganisatie van Consolidated Nederland dat de dakthermografie uitvoert.
Vervolgens zet Miramap de gegevens om in een kleurenschema, variërend van rood (veel warmteverliezen) tot blauw (koud). “De toegevoegde waarde van deze techniek is dat zij laat zien of de aangebrachte isolatie ook daadwerkelijk goed functioneert. Deze meettechniek geeft een indicatie waar mogelijk iets aan de hand is.”
Aan de hand van een scan van de Nijmeegse wijk Hatert worden de verschillen duidelijk. De blauwe daken verliezen geen warmte; groen vereist nader onderzoek. Mastenbroek wijst op de scheidingswanden tussen de woningen die duidelijk aftekenen in het dak. “Mogelijk is hier sprake van een koudebrug.”

Reageer op dit artikel