nieuws

Chip alternatief voor klassieke gasmeter

bouwbreed Premium

Een alternatief voor de klassieke gasmeter; het kan, zegt C2V van zijn gaschromatograaf. Het bedrijf uit Enschede kijkt voor de toepassingen voorlopig vooral naar de procesindustrie.

Maar intussen noteert C2V ook de gegevens van belangstellenden uit andere sectoren die de nieuwe techniek willen toepassen, zoals gasmeterfabrikanten.
Anders dan de conventionele gasmeters zoals die bijvoorbeeld in woningen hangen, meet de variant van Concept to Volume, zoals C2V voluit heet, niet de hoeveelheid gas die voorbij komt, maar de verbrandingswaarde. “Dat kan omdat een chip de brandbare bestanddelen in het gas meet”, legt Vincent Spiering van het bedrijf uit.
Afhankelijk van de opbouw en de programmering kan de chip bijvoorbeeld ook naar giftige bestanddelen speuren in ventilatielucht. Bestaande chromatografen doen dat ook, maar zij doen er langer over en kosten beduidend meer: grofweg 10.000 euro in plaats van 40.000 euro. Niet in de laatste plaats omdat de huidige en industriële gaschromatografen nogal fors zijn uitgevoerd.

Nauwkeurigheid

Die grote omvang geeft weer wel een betere nauwkeurigheid: de Enschedese meter komt tot 1 deel per miljoen, terwijl de andere nog kleinere concentraties kunnen detecteren. Voor het overgrote deel van de toepassingen die Spiering voor ogen staat is 1 ppm ruim voldoende.
“Het aantal toepassingen zal stijgen; hoe meer chips we laten maken hoe goedkoper ze worden.” De prijs kan tot een kleine 1000 euro dalen wanneer de benodigdheden niet meer in een industriebestendige behuizing zitten, maar in een minder zwaar uitgevoerde omkasting. De meter kan nog verder worden uitgekleed tot die voor wat Spiering ‘een consumentenprijs’ noemt te maken is: “Het is maar net wat de opdrachtgever wil.” C2V verwacht dan wel dat die meebetaalt aan de ontwikkeling van zijn specifieke toepassing.
Fabrikanten die met de chip gasmeters willen maken, moeten er alleen rekening mee houden dat ook deze meter niet eeuwig meegaat. Het gas passeert voor het meten een ‘kolom’ die het gas scheidt in de bestanddelen die de gebruiker wil meten. “Die scheidingskolom slijt daardoor in de loop van de tijd,” legt Spiering uit.
Nader onderzoek moet uitwijzen hoe lang het materiaal aardgas weerstaat. Een oplossing voor dit probleem heeft C2V al wel: het is een verwisselbare scheidingskolom in de vorm van een wat dik uitgevallen betaalpas die iedereen zonder specifieke kennis kan vervangen.

Reageer op dit artikel