nieuws

Brussel akkoord met overnamevan Hagemeyer

bouwbreed

Technisch handelshuis Hagemeyer mag onder voorwaarden worden overgenomen door de Franse branchegenoot Rexel. Dat heeft de Europese Commissie (EC) besloten.

Bij het samengaan moeten de bedrijven de Ierse activiteiten van Hagemeyer in de zogeheten elektrogrootdistributie afstoten. De voorwaarde moet concurrentieproblemen door het grotere marktaandeel van Rexel door de overname voorkomen. De betreffende activiteiten in Ierland hebben een omzet van minder dan 40 miljoen euro.
De toezegging van Rexel dat dit zal gebeuren, was voor de commissie aanleiding de overname goed te keuren. Zij concludeert dat de transactie de mededinging binnen de Europese Economische Ruimte niet significant zal belemmeren.
De EC gaf goedkeuring aan de overname van de overige activiteiten van Hagemeyer in Europa. Voor het doorverkopen van onderdelen aan het Franse Sonepar, nummer twee van de wereld, kreeg Rexel al toestemming.
Rexel deed eind vorig jaar een bod op het Nederlandse handelshuis van 4,85 euro per aandeel, waarmee de Fransen Hagemeyer waarderen op ongeveer 3,1 miljard euro. De aanmeldingstermijn voor het bod loopt tot 4 maart. Het kwam na een eerdere overnamepoging van Sonepar, en na een jaar waarin Hagemeyer na een moeizame periode weer zwarte cijfers schreef.
Rexel neemt nu de activiteiten van Hagemeyer over in België, de Tsjechische Republiek, Duitsland op zes filialen na, Estland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. In die landen blijft naar het oordeel van de EC voldoende concurrentie over om te voorkomen dat Rexel een economische machtspositie krijgt.
Hagemeyer maakte vorige week de jaarcijfers bekend. De omzet kwam over 2007 uit op 6,44 miljard, de nettowinst steeg tot 156 miljoen euro.

Reageer op dit artikel