nieuws

Britse ontwikkelaars eisen verplichte korting bouwers

bouwbreed

De grote Britse woningontwikkelaars eisen van hun onderaannemers een verplichte korting van 2,5 tot 10 procent op hun facturen. Die korting geldt niet alleen voor toekomstige maar ook voor al lopende opdrachten.

De woningontwikkelaars Taylor Wimpey, Persimmon, Barratt Developments en Bellway proberen op de snel inzakkende Britse markt de kosten te drukken en zo de marges te redden. “De onderaannemers profiteren als het goed gaat en nu het tij tegen zit willen we dat ze ook meehelpen de lasten te dragen”, zegt Pete Redfern, topman van marktleider Taylor Wimpey. Hij noemt de brieven “geen verplichting maar een beginpunt voor een discussie.”
Collega Barratt spreekt echter van normale businesspraktijken in een strakke markt en zegt ook “het aan onszelf verplicht te zijn om tot de meest concurrerende prijs die maar mogelijk is te komen.”
De aannemers, die vaak het uitvoerende werk volledig voor hun rekening nemen, spreken echter van “prehistorische methoden waarbij de woningontwikkelaars kennelijk met het nodige machtsvertoon proberen op te treden'” Bovendien wordt erop gewezen dat de woningbouwers met hun eigenmachtig optreden de trend naar nauwere samenwerking binnen de hele Britse bouwketen doorkruisen.

Protest

De bouwkoepel Construction Confederation heeft protest aangetekend en toont zich “teleurgesteld over deze controversiële stap”. De federatie heeft een reeks klachten binnengekregen van leden van de bij haar aangesloten Civil Engineering Contractors Association en National Specialist Contractors Council.
Directeur Stephen Ratcliffe van de federatie: “Het is teleurstellend dat de woningbouwers voor deze weg kiezen. We kunnen begrijpen dat ze zoeken naar kostenverlagingen maar het is duidelijk oneerlijk om dan met terugwerkende kracht kortingen op te willen liggen op lopende contracten. Dit is niet de methode om partnerships op lange termijn op te bouwen en ondermijnt waar de sector de laatste jaren zo hard aan heeft gewerkt.”

Reageer op dit artikel