nieuws

Brabantse steden vrezen voor komst megamall Tilburg

bouwbreed

Breda, Eindhoven, Helmond en Den Bosch vrezen de komst van een groot overdekt winkelcentrum naar Amerikaans voorbeeld ten noorden van Tilburg.

Gemeenten laten daarom een contra-expertise uitvoeren naar de gevolgen van de megamall voor de ondernemingen in hun steden.
Tilburg presenteerde vorig jaar samen met de Rotterdamse projectontwikkelaar OVG en de Amerikaanse McMahon Development Group (MDG) plannen voor de bouw van een mall van minimaal 18 hectare en een geschat winkelvloeroppervlak van 100.000 vierkante meter. Het bovenregionale leisurecentrum moet plaats bieden aan detailhandel en horeca- en recreatievoorzieningen. Met de bouw is 400 miljoen euro gemoeid.
Het winkel- en vrijetijdscentrum is van ongekende omvang en uniek voor Nederland. Tilburg onderzoekt nu zelf wat de consequenties zijn voor de lokale en regionale economie. De vier Brabantse steden vinden de ontwikkeling van dermate groot belang dat ze een onafhankelijke studie willen laten uitvoeren. Beide onderzoeken zijn naar verwachting in april afgerond.
Onderzoeken naar vergelijkbare grootse plannen in Geldermalsen en Venlo lieten eerder forse omzetdalingen zien in de binnensteden en winkelcentra in de wijde omgeving. Onder invloed van de resultaten werden plannen daar geschrapt.
In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Cramer (VROM) weten dat het Rijk de plannen voor de megamall in Tilburg scherp in de gaten houdt. In antwoord op Kamervragen van het CDA maakt de minister duidelijk dat het kabinet niet op voorhand van plan is een stokje te steken voor initiatieven voor megamalls zoals in Tilburg. Harde voorwaarde is wel dat dergelijke centra niet schadelijk zijn voor de detailhandel in de binnensteden en de wijkwinkelcentra.

Reageer op dit artikel