nieuws

Bonden: Acties in kleinmetaal onvermijdelijk

bouwbreed Premium

Acties in de kleinmetaal zijn onvermijdelijk geworden nu de bonden een nieuw werkgeversbod afwijzen. Een nieuw gesprek volgende week zien ze niet zitten.

“Werkgevers hebben al drie weken de tijd gehad om te praten over hoe ze tegemoet komen aan ons cao-bod en dan komt er nu op de valreep een tegenbod waarbij ze nog steeds niet willen investeren in hun mensen”, zegt de onderhandelaar van CNV Metaaltechniek Marco Hietkamp.
De bonden eisen na jaren van loonmatiging voor 2008 een cao met een loonstijging van 3,5 procent dit jaar vanaf februari. Daarnaast willen zij onder meer dat geïnvesteerd wordt in scholing en een baangarantie voor leerlingen. De werkgevers hebben daar nu een bod tegenover gezet van 3 procent dit jaar en 0,5 procent in 2009. Daarnaast willen zij de bestaande afspraken over rust- en werktijden openbreken, de leeftijdsdagen halveren en bieden ze veel te weinig opleidingsmogelijkheden, vinden de bonden.
“Als het hier werkelijk bij blijft, dan hebben de werkgevers een groot probleem. De mensen willen een goede cao en zijn meer dan bereid actie te voeren”, zegt Jan Berghuis van FNV Bondgenoten.
De voorstellen van de bonden zijn in zijn visie juist gericht op het aantrekkelijker maken van werken in de kleinmetaal. Dat zit zowel in de beloning als in opleidingsmogelijkheden. De bonden vinden de houding van de werkgevers onbegrijpelijk omdat ze zitten te springen om personeel. In de kleinmetaal werken momenteel zo’n 400.000 werknemers in onder andere de installatiesector.

Reageer op dit artikel