nieuws

Betere afstemming bouwregels voor brandveiligheid

bouwbreed

De invoering van het Gebruiksbesluit voor brandveiligheid zorgt er niet voor dat sluipenderwijs nieuwe bouwregelgeving wordt ingevoerd. Dat regelt een aangenomen motie van CDA en VVD.

Het gebruiksbesluit regelt dat er in alle gemeenten eenduidige regelgeving komt voor het brandveilig gebruik van gebouwen waar meer dan vijftig mensen samen zijn. De Tweede Kamer vreesde echter dat dit ook nieuwe bouwregelgeving opleverde en dat dat het Bouwbesluit voor de voeten loopt. Zo zou een bepaling over vluchtroutes leiden tot ingrijpende aanpassingen in bestaande gebouwen.
Ook staan er nu nog bouwtechnische eisen in het gebruiksbesluit over het doorvoeren door rook- en brandscheidingen. Een dergelijke bepaling hoort absoluut thuis bij het Bouwbesluit, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Hetzelfde geldt voor het onderscheid tussen nieuwe en bestaande gebouwen. In het gebruiksbesluit wordt daar geen onderscheid tussen gemaakt. In het Bouwbesluit wel.
Gemeenten in Nederland gaan het Gebruiksbesluit brandveiligheid gebruiken om de gebruikseisen van een gebouw beter te controleren. “Het Bouwbesluit is voor bouwtechnische eisen”, weten CDA en VVD.
De regering is nu opgedragen het Gebruiksbesluit af te stemmen met het Bouwbesluit voordat het besluit dit jaar is ingevoerd.

Reageer op dit artikel