nieuws

Bedrijven slaan handen ineen voor windhandel

bouwbreed

Drie bedrijven op het bedrijventerrein Weststad III in Waalwijk laten op hun terreinen samen zes grote windmolens bouwen.

Koninklijke H.H. Martens en Zoon nam het initiatief voor dit samenwerkingsverband met de twee andere bedrijven Ikea en De Graaf. Gedrieën namen ze de in windmolens gespecialiseerde projectontwikkelaar Evelop in de arm voor de bouw, die dit voorjaar moet beginnen. Drie van de zes molens komen op het terrein van Martens.
De bedoeling is dat in mei het funderingswerk begint waarna de oplevering eind dit jaar valt te verwachten. De enige procedurele hobbel die nog moet worden genomen zijn de onderhandelingen met Essent over de afname van de stroom die de bedrijven niet zelf nodig hebben. Door een wetswijziging zijn hierover wat onduidelijkheden ontstaan die mogelijk voor enige vertraging kunnen zorgen. Het moleninitiatief is een logisch uitvloeisel van het in 1996 vastgestelde beleidsplan van Martens voor een toekomst van het bedrijf waarin duurzaamheid hoog in het vaandel staat.
De molens krijgen een ashoogte van 100 meter en een wieklengte van 45 meter. Ze hebben een vermogen van 2,5 megawatt per stuk en een verwachte gezamenlijke jaaropbrengst van 30.000 tot 32.000 megawattuur. Dat is evenveel als het gemiddelde verbruik van tienduizend huishoudens.

Locatie

De toeleverancier voor de bouw Martens noemt als belangrijke wapenfeit in de slag om duurzaamheid ook de keus van de nieuwe locatie op Weststad III. Transport voor de betonfabriek kan hier over water en spoor gaan. Warmtekrachtkoppeling zorgt voor energie. Hemelwater wordt verzameld en gebruikt in het productieproces. Bij de productie van kunststoffen worden grondstoffen gebruikt die zijn gemaakt van oude materialen. Verder er is een recyclinginstallatie voor beton die van restbeton opnieuw bruikbare grondstoffen maakt.
Trots is het bedrijf ook op de bestrating op het nieuwe terrein. Deze moet door geforceerde verzakking vooraf zonder veel onderhoud lang mee kunnen; ook een vorm van duurzaamheid.

Reageer op dit artikel