nieuws

Ballast in windpark Duitsland

bouwbreed

Ballast Nedam gaat in de Oostzee voor de Duitse kust het offshore windmolenpark Baltic 1 bouwen. De aannemer is door projectontwikkelaar Wpd geselecteerd als prefered contractor voor het project.

Dat hebben Wpd en Ballast Nedam gisteren naar buiten gebracht.
De Nieuwegeinse bouwer zal de funderingen van de 21 windturbines ontwerpen, leveren én installeren. Daarvoor zet de onderneming haar hefschip Svanen in. Volgend jaar januari moet met de bouwwerkzaamheden worden begonnen.
Het windmolenpark Baltic 1 verrijst 15 kilometer ten noorden van het voormalige eiland Darß in de Duitse Oostzee. Wpd heeft het Deense bedrijf A2sea aangetrokken voor de installatie van de Nordex-windturbines. Dat zal vanaf juli 2009 plaatsvinden.
Wpd-directeur Achime Berge reageert verheugd op de komende samenwerking met zowel Ballast Nedam als A2sea. “Wij hebben voor dit project sterke en ervaren aannemers uitgekozen met een uitstekende staat van dienst”, aldus Berge. “Na jaren van voorbereiding kunnen we ons nu concentreren op de details van de installatie.”
De opdracht betekent voor Ballast Nedam dat de Svanen tot en met het eerste kwartaal van 2009 is volgeboekt. Het hefschip is momenteel verhuurd aan de Deense aannemer MTH, die het inzet bij de bouw van het offshore windpark Rhuy Flats in de Ierse zee. Het bedrijf heeft bovendien het recht om de Svanen aansluitend te gebruiken voor het project Gunfleet Sands, een windpark voor de westkust van Engeland. Daarna verkast het specialistische vaartuig naar de Oostzee. “Ook na die klus zien wij goede mogelijkheden voor de inzet van de Svanen”, laat Ballast Nedam weten.

Windmolenpark

Behalve het bouwen van windmolenparken op zee, richt Ballast Nedam zich ook op het ontwikkelen van dergelijke projecten. Zo is de aannemer momenteel samen met partner Evelop betrokken bij de ontwikkeling van een windpark zo’n 30 kilometer uit de kust bij Scheveningen. Volgens het bouwbedrijf heeft de Nederlandse overheid de aanvraag voor het park inmiddels “in behandeling” genomen.

Reageer op dit artikel