nieuws

Balkenende is verwijten beu dat Catshuisbrand in doofpot is gestopt

bouwbreed

Premier Balkenende wil dat er een einde komt aan het verwijt dat het kabinet de waarheid over de brand in het Catshuis in 2004 probeert de verdoezelen.

In het onderzoek van de rijksrecherche naar de brand waarbij een 49-jarige schilder om het leven kwam, moet ook wat Balkenende betreft de onderste steen boven komen.
Tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer stelde de premier dat het kabinet voortdurend in de positie komt waarbij het zijn eigen onschuld moet bewijzen. Dat is de reden dat het kabinet alsnog heeft gevraagd om een onderzoek van de Rijksrecherche naar de Catshuisbrand. “Er worden steeds veronderstellingen geuit terwijl wij geen documenten hebben die dat staven. Als er werkelijk iets is, dan moet dat boven komen”, aldus de premier, die iedereen met relevante informatie opriep zich te melden bij de rijksrecherche.

Thinner

De brand in het Catshuis ontstond door gebruik van het verboden oplosmiddel thinner. Rijksambtenaren zouden daarvan geweten hebben en het mogelijk zelfs oogluikend hebben toegestaan. Bij de werkzaamheden in het Catshuis was haast geboden, omdat het pand snel beschikbaar moest zijn voor het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.
Vorig jaar oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat er geen bewijs was dat de Staat schuld had aan de dood van de schilder. Toch doken er sindsdien steeds nieuwe signalen op dat ambtenaren van de Rijksgebouwendienst en het departement van Algemene Zaken wel degelijk op de hoogte waren van het gebruik van thinner door het Vlaardingse schildersbedrijf De Goede Schilders.
De Rijksrecherche is inmiddels begonnen met haar onderzoek. Het gaat in eerste instantie niet om een strafrechtelijk onderzoek, omdat er nog geen verdachte in beeld is. Mocht het nodig zijn, dan komt er alsnog een strafrechtelijk onderzoek.
De Tweede Kamer toonde zich tevreden met de uitleg van het kabinet en de toezegging dat de zaak diepgravend wordt onderzocht.

Reageer op dit artikel