nieuws

Amersfoort geeft creatieve economie nieuwe impuls

bouwbreed

Amersfoort krijgt een ambitieuze buurt voor creatieve economie. De plannen liggen bij de gemeente, binnen enkele weken wordt de eerste bouwvergunning verwacht.

De broedplaats voor creatieve geesten komt aan de rand van de binnenstad op een voormalig bedrijventerrein in het Oliemolenkwartier. Daar zijn diverse gebouwen gesloopt, maar ook enkele herbestemd.
De gemeente draagt in het kader van het innovatiebeleid bij aan het creëren van randvoorwaarden en verzorgt de faciliteiten voor huisvesting van bedrijven, de infrastructuur en het ondersteunen van netwerken.
Ondernemers gaan in sommige panden permanent en in andere voor vijftien jaar creatief aan de slag. Een van de plannenmakers, de Amersfoortse architect Jan Poolen, neemt zelf zijn intrek in de oude lijm- en zeepfabriek van Room en Haas. Het plan wordt gesteund door BOEi, die strijd voor het behoud van industrieel erfgoed.
De tijdelijke onderkomens, die voor vijftien jaar zijn bedoeld, worden voornamelijk opgetrokken uit staal en prefab beton. In het paviljoen MediaFusion, dat rond 4500 vierkante meter groot wordt, gaan onderwijsinstellingen als ROC Midden-Nederland en creatieve industrie samenwerken in film-, tv-, muziek- en internetprojecten.
“In het Oliemolenkwartier”, zegt Poolen, “is geen plaats voor starre, verkokerde bedrijven. Wij zoeken creatieve bedrijven en bedrijfjes die elkaar kunnen stimuleren.”

Reageer op dit artikel