nieuws

Almere weigert Vogelaar advies in corporatiefusie

bouwbreed

Almere wil minister Vogelaar van Wonen geen advies geven over de fusieplannen van de corporaties Het Oosten en AWV. De polderstad protesteert hiermee tegen een eerdere door de minister goedgekeurde fusie.

De corporaties Ymere en Woonmaatschappij fuseerden begin dit jaar tot een sociale huisvester met 78.000 woningen, de grootste van het land. De gemeente Almere heeft in tegenstelling tot Amsterdam en Haarlemmermeer, die instemden, aan de minister een negatief advies gegeven over de fusieplannen van Ymere. Omdat de minister zich niet gevoelig heeft getoond voor de argumenten van Almere tegen grote corporatiefusies, weigert het college van de stad nu een advies te geven over de fusieplannen van Het Oosten en AWV. Minister Vogelaar laat via haar woordvoerder weten dat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor het advies dat de bewindsvrouw altijd opvraagt bij gemeenten. “Een gemeente die niet reageert heeft voor de procedure geen bezwaar.”
Het College van Amsterdam, waar AWV en Het Oosten ook actief zijn, spreekt deze week over de fusieplannen van het tweetal. Wethouder Wonen Tjeerd Herrema van Amsterdam verwacht geen problemen. “We leggen de fusie langs dezelfde lat als die van Ymere en Woonmaatschappij. En de indruk bestaat dat de fusie tussen AWV en Het Oosten aan onze criteria voldoet.” Krijgen de corporaties toestemming voor hun fusieplannen, dan ontstaat een corporatie met in het totaal bijna 31.000 woningen. Almere staat niet alleen in haar protest tegen grote corporaties. In de Tweede Kamer is door de regeringsfracties PvdA en CDA en oppositiepartij SP eind vorig jaar nog fel geprotesteerd tegen de fusie van Ymere en Woonmaatschappij.
PvdA-kamerlid Staf Depla drong er begin dit jaar bij partijgenoot Vogelaar op aan om haar steun voor de fusieplannen van Ymere in te trekken. Depla wil daarnaast dat Vogelaar haast maakt met het opstellen van een nieuwe richtlijn voor corporatiefusies zodat grote fusies niet meer mogelijk zijn.

Reageer op dit artikel