nieuws

Afgeketste gronddeal schokt koper

bouwbreed Premium

Een project met 32 woningen in de Apeldoornse wijk Zuidbroek loopt spaak nu de grondverwerving is mislukt. De huizen zijn al verkocht, de kopers zijn ten einde raad.

Projectontwikkelaar Rotij uit Rijssen heeft gedacht: met die grond komt het wel goed en begon vooruitlopend daarop met de huizenverkoop. Vervolgens blijkt supermarktketen Dekamarkt roet in het eten te gooien. Die wil een voor het bouwplan noodzakelijk stuk grond niet afstaan.
Supermarkten plegen grondposities in nieuwbouwwijken te verwerven om zo bij de gemeente een vestingslocatie af te dwingen. “Het is een spel dat over de hoofden van de kopers wordt uitgespeeld”, schetst gemeentewoorvoerder Toon Schuiling de situatie.

Overstag

De gemeente is volgens hem niet van plan te zwichten voor de claim van de supermarkt. “Die kan denken: als we maar lang genoeg de grond onder ons houden, gaat de gemeente wel overstag maar dat vinden wij geen manier van doen.” In de buurt zou plaats zijn voor een kleine supermarkt, naast een grotere in een winkelcentrum verderop. Toegeven aan de wens nog een grote supermarkt toe te laten, is wat de gemeente betreft niet de bedoeling.

Sleutel

Het gemeentebestuur heeft, onderstreept Schuiling, de sleutel voor een oplossing niet in handen. “De gemeente is geen partij maar wil wel bemiddelen. Onze wethouder voor Zuidbroek, Hans Wegman, is al druk bezig de partijen bij elkaar te krijgen.”
De kopers zitten met de gebakken peren, concludeert hij. “Zij hebben hun hypotheek aangevraagd waarvan de offerte binnenkort verloopt.”
Wanneer de bouw kan beginnen, is voorlopig nog onduidelijk. Rotij had volgens Schuiling beter kunnen weten. De gemeente heeft nadrukkelijk gemeld dat de grond die ze zou leveren, nog niet aangekocht was. “De ontwikkelaar had met de woningverkoop moeten wachten tot de grondaankoop rond was”, verklaart hij.

Reageer op dit artikel