nieuws

Aantrekkelijke putdekselontgrendeling

bouwbreed

Het openwrikken van een traditioneel vergrendeld putdeksel vergt een koevoet en behoorlijk veel kracht. Het slimme deblokkeersysteem van een lichtlopende vergrendeling maakt liever gebruik van de aantrekkingskracht van een magneet.

Het putdeksel van een in een bestrating opgenomen straatkolk of rioolput moet om veiligheidsredenen zijn voorzien van een vergrendeling. “Kinderen spelen graag met dergelijke deksels, en in de buurt van voetbalstadions zouden baldadige supporters de putdeksels kunnen wegnemen”, schrijven V. van Opstal en H. Lodewijks enigszins samengevat in hun octrooi ‘Bestratingsput met grendelinrichting’. Maar niet alleen tegen kinderen en voetbaldadigen moeten putdeksels worden beschermd, ook tegen piloten. Die kunnen immers met een opstijgend vliegtuig onvergrendelde deksels meezuigen van de bestratingsputten naast de startbaan.
Uiteraard bestaan er om bovenstaande redenen al vergrendelingssystemen voor putdeksels. Met een in het deksel geïntegreerd grendeldeel, dat in ruststand in een holte steekt die is uitgespaard in de rand van het puthuis. Deze vergrendeling kan alleen met een vrij forse kracht worden verbroken, bijvoorbeeld door een koevoet te bewegen tussen het grendeldeel en het puthuis. Vergrendeling en ontgrendeling maken in dit geval gebruik van de elasticiteit van het gietijzer waaruit het deksel is gemaakt. Met als bijkomend nadeel dat na diverse keren ontgrendelen de plastische deformatie in deksel en grendel zo groot wordt, dat de vergrendeling steeds moeizamer tot stand komt.
Met hun ontwerp stellen de uitvinders een putdekselvergrendeling voor die veel eenvoudiger valt te ontgrendelen. De langwerpige grendel is in dit geval opgenomen in een behuizing die is vastgezet aan het deksel. De sluitkom voor de grendel zit boven in het huis van de put of de kolk. In ruststand drukt een schroefveer de kop van de grendel in de kom. In de ruimte achter de grendel ligt dan een metalen kogel die verhindert dat de grendel terugkomt. Deblokkering kan alleen door de kogel met een magnetisch bedieningselement omhoog te trekken.
Deze door Van Opstal en Lodewijks ontworpen ‘magneto-vergrendeling’ is als optie verkrijgbaar bij diverse typen kolken en rioolputten van Struyk Verwo Aqua, al valt dat op de website van het bedrijf niet erg goed terug te vinden.

Op afstand

De octrooitekst noemt als mogelijkheid ook een in het deksel geïntegreerd bedieningselement, waarmee meerdere deksels centraal en op afstand zijn te ontgrendelen, maar die versie is niet beschikbaar. Voor het opheffen van de vergrendeling is nu een speciaal stuk handgereedschap nodig met een geïntegreerde magneet, waarmee elke vergrendelde deksel afzonderlijk moet worden gedeblokkeerd. Zo’n universele sleutel lijkt om redenen van veiligheid niet optimaal. Denk maar aan het simpele sleuteltje dat op alle buitenkranen past of de moedersleutels waarmee niet alleen sommige aannemers maar ook kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot hele rissen trappenhuizen. “Alle deksels zijn inderdaad met dezelfde ‘key’ te openen”, moet Lodewijks toegeven, “maar in de toekomst zou in principe elke deksel zijn eigen codering kunnen krijgen.”
octrooinummer: 1031302
houder: Struyk Verwo Aqua, Nederweert
uitvinders: V. van Opstal, H. Lodewijks

Reageer op dit artikel