nieuws

‘Zelfbouw raakt helaas in de versukkeling’

bouwbreed Premium

Woningbouw in opdracht van kopersverenigingen moet het in de verdrukking geraakte particuliere opdrachtgeverschap een impuls geven. Brabant neemt het voortouw.

Minister Vogelaar (wonen) is vol lof over de Brabantse inspanningen om het fenomeen van de grond te krijgen. Dat liet ze merken tijdens de presentatie van het handboek ‘Bouwen met Burgers’. Voor dit heuglijke feit werd een school uitgezocht in de Bloemenbuurt-Zuid in Eindhoven. De gemeente wil daar de herstructurering voor een belangrijk invullen met collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo).
Andere delen van het land volgen het Brabantse pad, hoopt de minister. De boekpresentatie vormt het startsignaal voor een landelijke campagne om de kennis bij gemeenten over collectief particulier opdrachtgeverschap te vergroten. Het handboek is een gezamenlijk initiatief van de provincie Brabant en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). Het komt in aangepaste versies nog uit voor een aantal andere provincies. Allerlei aspecten, van kansen voor grondverwerving tot de bouwbegeleiding, komen erin aan bod.
De Brabantse gedeputeerde Paul Rüpp kondigde tegelijk de instelling aan van een provinciaal fonds dat kopersverenigingen door hun moeilijke beginperiode helpt. Ze hebben al geld nodig voordat de hypotheken zijn verstrekt, onder meer voor professionele begeleiding. Vogelaar moedigt provincies aan hierbij te helpen en heeft daarvoor een budget van 8 miljoen euro gereserveerd.
Rüpp ziet met lede ogen toe hoe een in zijn provincie hooggewaardeerde traditie om een eigen huis te bouwen in de versukkeling is geraakt. Het aandeel particulier opdrachtgeverschap in de woningbouw neemt de afgelopen jaren gestaag af. Het goede nieuws luidt dat collectief particulier opdrachtgeverschap in opmars is. De laatste jaren zijn tientallen projecten in gang gezet. Het gaat om een zo goed als nieuw fenomeen dat volgens de Brabanders, én Vogelaar, grote potentie heeft.
Bestuurders hebben cpo eveneens ontdekt als middel om de sociale samenhang te vergroten; een belangrijke pijler van hedendaags beleid. Aanstaande bewoners werken samen bij de bouw en leren zo elkaar kennen.
Een van de eerste projecten, in de gemeente Bladel, werd een uithangbord voor collectief particulier opdrachtgeverschap en een inspiratiebron voor andere gemeenten.
Vogelaar ziet de betrokken jongeren met hun keuze voor Bladel de plaatselijke gemeenschap versterken. Dat zij dit konden, is mede te danken aan de gunstige prijs die werd bereikt, onderstreept Jan Walrecht van adviesbureau Bouwen in Eigen Beheer: “Ruime, grondgebonden bouw was mogelijk met een budget waarmee je normaal geen flatje meer kunt kopen.” Een volgende stap is, als het aan Vogelaar ligt, dat bewoners zich buigen over de openbare ruimte. Kopers en als het kan ook huurders.

Reageer op dit artikel