nieuws

Werkend leren populair bij ouderen

bouwbreed

Werkend leren slaat aan bij oudere werknemers. Zo’n 12 procent van de leerlingen bij praktijkonderwijs in technische vakken is ouder dan 35 jaar.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal volgen 7660 mensen van 35 jaar en ouder een techniekopleiding via de beroeps begeleidende leerweg (bbl). Ze leren een beroep op de werkvloer en volgen apart theorieonderwijs.
Deze studiemethode is favoriet bij werknemers die ruime beroepservaring hebben opgebouwd, maar geen diploma’s behaalden. Diverse opleidingsinstituten bieden deze groep cursussen aan.
Zo kunnen ervaren bouwvakkers zonder diploma zich via Bouwradius Training 0x26 Advies laten bijscholen. Het betreft de opleidingen uitvoerder bouw, timmerkracht of metselaar. De inhoud van de cursussen is afhankelijk van de werkervaring van de deelnemers. Wie aantoonbaar over ervaring beschikt, krijgt vrijstellingen.
Dit kan via het systeem van Elders Verworven Competenties (EVC). Gekeken wordt naar kennis en ervaring van de kandidaat. Onderdelen van de beroepsopleiding die hij beheerst, hoeft hij niet meer te volgen. Hierdoor kunnen sommigen binnen een jaar een erkend mbo-diploma behalen. Na het afronden van de opleiding hebben zij meer mogelijkheden om carrière te maken.
Ook bedrijven kunnen hun voordeel doen. Het laten scholen van personeel leidt tot meer bekwame medewerkers en levert fiscaal voordeel op via de Wet vermindering afdracht (Wva).

Reageer op dit artikel