nieuws

Warmtekrachtkoppelaar AWB drukt gasverbruik

bouwbreed

Den Haag – AWB cv-ketels uit Helmond toont op de komende installatievakbeurs VSK zijn warmtekrachtkoppelaar EcoPower Mini-WKK. Vergeleken met conventionele ketels verstookt dit toestel voor de kleine utiliteit volgens de fabrikant ruim 33 procent minder gas en brengt ruim 60 procent minder CO2 in de lucht.

De ketelbouwer biedt zijn warmtekrachtkoppelaar voorlopig in één model aan. Dat levert een elektrisch vermogen van 1,3 tot 4,7 kilowatt en een thermisch vermogen van zo’n 12 kilowatt. “Te veel voor een woning,” zegt AWB’s Maikel Geerlings. “Die verbruikt hooguit 0,8 kilowatt elektriciteit.” Met dat in gedachten kan de EcoPower wel een blok woningen bedienen zoals woningen in een appartementengebouw. De fabrikant ziet zijn markt vooral in onder meer gezondheidscentra, verzorgingstehuizen en andere kleine(re) utiliteit. Gebruiksgebouwen waar ook de voorzieningen zijn te vinden om het ruim 400 kilo zware toestel volgens de Arboregels binnen te takelen.
“Een ‘woningmodel’ van de EcoPower zit er niet in”, denkt Geerlings. Dat heeft te maken met de gasmotor die het hart van de installatie vormt. “Deze zuigermotor met één cilinder is specifiek gemaakt voor deze Mini-WKK.” De motor verstookt gas om een generator aan te drijven en verhit met de vrijkomende warmte water. Alleen met een andere zuigermotor zou de warmtekrachtkoppelaar een lager vermogen leveren. Geerlings: “Zo’n systeem bestaat al in de vorm van de ‘hrE-ketel’.” Anders dan de naam doet vermoeden geen verwarmingsketel met een hoog rendement maar een Stirling-motor die met behulp van warme lucht een generator aandrijft.

Buffervat

Het uitblijven van een woningvariant hangt ook samen met het ruimtebeslag van de Mini-WKK. “Een warmtekrachtkoppelaar vergt namelijk een buffervat om het warme water in op te slaan”, legt Geerlings uit. “De gasmotor zal niet altijd draaien op het moment dat de verwarming aan moet of iemand onder de douche wil.” En door het gewicht vergt het toestel een stevige ondergrond. In de kleine utiliteit is die altijd wel te vinden in de vorm van een aparte stookruimte. Daar veroorzaakt het geluid van de draaiende motor ook geen overlast.
De kleine warmtekrachtkoppelaar is een product van AWB’s moeder Vaillant; dezelfde fabrikant die met de Apeldoornse ketelbouwer Remeha de hrE-ketel ontwikkelt. Vaillant verkocht inmiddels een kleine 5000 Mini-WKK’s in Duitsland en Oostenrijk. Dat aantal stijgt geleidelijk aan; niet in de laatste plaats door de ruimere mogelijkheden die de energiebedrijven daar bieden om een overmaat aan elektriciteit tegen een passende vergoeding terug te leveren aan het openbare net. De praktijk leert dat Nederlandse energiebedrijven tot nog toe terughoudend zijn over teruglevering. Deels ingegeven door de vrees dat het net er door op hol kan slaan en deels door de kans op eventuele ‘netvervuiling’; de verzamelnaam voor allerlei elektrische storingen.

Reageer op dit artikel