nieuws

Waalbrug in Nijmegen verdient verlichting

bouwbreed

De Nijmeegse Waalbrug moet komend jaar rond deze tijd al van ver door haar stralende verlichting zichtbaar zijn. Dat is het doel van de eveneens Nijmeegse stichting Verlichting, die een prijsvraag voor de illuminatie van de brug uitschrijft.

Deze maand wil stichting Verlichting, een samenwerkingsverband van lokale ondernemers, de prijsvraag de deur uit doen. In een landelijke wedstrijd wordt naar een lichtarchitect of kunstenaar gezocht die de Waalbrug in het licht wil zetten. De ondernemers willen dat mogelijke ‘verlichters’ van de brug vooral met een frisse blik naar het object kijkt. Daarom worden er wel een aantal criteria voor het ontwerp geformuleerd, maar komt er geen strak eisenpakket op papier te staan. Voor het project heeft de stichting 120.000 euro subsidie van het Ondernemersfonds Nijmegen gekregen. Door het werven van sponsoren in de komende tijd hoopt de stichting uiteindelijk over een bedrag van 150.000 voor de verlichting van de Waalbrug te beschikken.
Stichting Verlichting, die in 2005 werd opgericht, wil Nijmegen door blijvende lichtprojecten als lichtstad op de kaart zetten. Tevens moeten de lichtkunstwerken aan het Nijmegen eind jaren vijftig herinneren. Toentertijd pronkte op menig Nijmeegs gevel een lichtreclame. In de afgelopen jaren hebben de ondernemers al lichtprojecten in het Kronenburgerpark en op het Keizer Karelplein gerealiseerd.

Reageer op dit artikel