nieuws

Vogelaar wil gezondere woning

bouwbreed Premium

Met een pakket van 21 maatregelen wil minister Vogelaar ongezonde keukens, toiletten en badkamers uitbannen.

De bewindsvrouw meent dat gezonder wonen vraagt om een gezamenlijke inspanning. Zo moeten bouwbedrijven voorschriften beter naleven. NEN onderzoekt ondertussen of normen eenvoudiger kunnen. De rol van de gemeente geniet tevens aandacht van de minister. Samen met de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland zoekt VROM uit hoe de kwaliteit van toezicht en vergunningverlening kan worden verbeterd.
Ook opdrachtgevers ontspringen de dans niet. Bouwprocessen moeten zo zijn georganiseerd dat gebouwen (vooral scholen en woningen) ten minste aan de minimumeisen van het Bouwbesluit voldoen. Verder waarschuwt de minister dat energieprestaties niet ten koste mogen gaan van de kwaliteit van het binnenmilieu.
Huizenbezitters en -huurders weten nauwelijk hoe (on)gezond hun huis is. Vogelaar wil instrumenten ontwikkelen die de gezondheidsprestaties van gebouwen en woningen simpel vaststellen.
Binnenklimaatvervuilers als afvoerloze geisers en kachels moeten door verhuurorganisaties van woningen zo snel mogelijk worden vervangen. Ook wil de minister maatregelen tegen oververhitting.

Levens

De SP vindt de maatregelen van Vogelaar ontoereikend en meent dat de minister met levens speelt. “Uit onderzoek blijkt dat gas- of elektrische installaties in 12 procent van de Nederlandse woningen ernstige gebreken vertonen. Jaarlijks overlijden tien mensen door koolmonoxidevergiftiging. Vogelaar neemt nauwelijks stappen om hier iets aan te doen”, aldus SP-Kamerlid Paulus Jansen die voor een een verplichte veiligheidsgarantie voor woningsinstallaties pleit.
Dat een aanzienlijk aantal woningen ongezond is, lekte eind 2007 al uit. Woensdag gaf minister Vogelaar de exacte conclusies van vier onderderzoeken prijs. Hieruit blijkt onder meer dat een derde van de Nederlandse nieuwbouwwoningen zomers te warm is. Een kwart voldoet niet aan de vereiste energieprestaties.

Reageer op dit artikel