nieuws

Vogelaar neigt naar extra toets veiligheid

bouwbreed

Minister Vogelaar (Wonen) overweegt een extra toets op het ontwerp van gebouwen om te zorgen dat glazenwassers veilig hun werk kunnen doen.

Volgens de minister is de wens van glas- en gevelreinigers voor een verplichte veiligheidstoets in de bouwregelgeving “legitiem”.
In een brief aan de Tweede Kamer meldt de minister dat zij heeft laten onderzoeken hoe ze de bouwregels kan aanscherpen, zodat architecten en projectontwikkelaars voldoende rekening houden met glazenwassers en onderhoud aan gevels. Zij acht het juridisch mogelijk een toets voor te schrijven op basis van de Woningwet en de Europese veiligheidsvoorschriften voor tijdelijke en mobiele bouwplaatsen.
Aanscherping van de regels zorgt voor meer administratieve lasten. Daarom wil de minister de introductie van de extra toets bespreken met de VNG en andere belanghebbenden voordat zij een definitief standpunt inneemt.
Aanleiding voor de stappen zijn klachten vanuit de schoonmaakbranche. De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten trok in oktober bij de Kamer aan de bel en pleitte voor een verplichte toets. Volgens de ondernemers wordt bij 30 tot 40 procent van de nieuwbouw geen rekening gehouden met glazenwassers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels