nieuws

Vlaanderen: voor 5 miljard pps-projecten

bouwbreed Premium

De Vlaamse regering heeft besloten om de komende vijf jaar voor een bedrag van 5 miljard euro via publiek-private samenwerking (pps) bouwprojecten te laten uitvoeren.

Deze projecten moeten 5000 nieuwe banen opleveren bij onder meer bouwbedrijven, ontwerpers, leveranciers en producenten van bouwmaterialen. 45 procent van de projecten heeft betrekking op infrastructuurwerken, 54 procent op niet-woongebouwen zoals schoolgebouwen, ziekenhuizen en rustoorden en 1 procent op woongebouwen. Voor een groot aantal van deze projecten wil de Vlaamse regering de aanbestedingsprocedure nog dit jaar afronden.

Activiteitsgraad

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), de aannemersorganisatie in Vlaanderen, heeft berekend dat deze projecten voor de uitvoerders van infrastructuurwerken 8 procent van de omzet vertegenwoordigen.
Vooral voor deze bedrijven is het belangrijk dat de geplande pps-projecten erdoor komen. Momenteel ligt hun activiteitsgraad nog hoog. Maar het aantal nieuwe opdrachten neemt de laatste maanden af.

Onderhoud

Jarenlang heeft de Vlaamse overheid te weinig geld uitgegeven aan het onderhoud van de wegen. De laatste tien jaren bleef het budget voor wegenonderhoud beperkt tot 60 à 80 miljoen euro per jaar. Dit jaar trekt de Vlaamse overheid dit budget voor de eerste keer in jaren op tot meer dan 100 miljoen euro. Uit het laatste inspectieverslag is gebleken dat 8 procent van de autosnelwegen, 18,5 procent van de gewestwegen en 16,5 procent van de gemeentewegen onvoldoende scoren.
Om het achterstallig onderhoud in te halen moet de Vlaamse overheid volgens de VCB het onderhoudsbudget voor wegen tot minstens 125 miljoen euro per jaar optrekken. Voor het onderhoud van bruggen trekt de Vlaamse overheid momenteel amper 4,5 miljoen euro per jaar uit. En ook de onderhoudskredieten voor de waterwegen zijn te laag om het bestaande patrimonium in stand te houden, zo meent de VCB.

Reageer op dit artikel