nieuws

Vlaamse bouw heeft geenbelangstelling voor pps

bouwbreed

Middelgrote en kleine Vlaamse aannemers zijn nauwelijks geïnteresseerd in publiek-private samenwerking (pps). Een enquête van de Belgische werkgeversorganisatie Bouwunie (midden- en kleinbedrijf) onder 200 ondernemers wijst dat uit.

Van de respondenten zegt 61 procent niet geïnteresseerd te zijn, terwijl slechts 12 procent wel interesse toont en zich heeft geïnformeerd. Bouwunie zegt hierdoor niet verrast te zijn omdat het merendeel van de Vlaamse aannemers te klein is om mee te doen aan pps-projecten. Slechts een minderheid, 1,3 procent, heeft meer dan vijftig man personeel in dienst.
De uitkomsten van het onderzoek zijn openbaar gemaakt kort nadat de Vlaamse regering besloot om bouwprojecten met een totale waarde van vijf miljard euro via publiek private samenwerking te laten uitvoeren.
Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) stuiten op onoverkomelijke problemen omdat de overheid het ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden wil doorschuiven naar de aannemers. “Voor Bouwunie is het allereerst van groot belang dat de reguliere budgetten voor investeringsprojecten blijven bestaan”, zo stelt de werkgeversorganisatie. “Daarnaast moeten de Vlaamse kmo’s ook voldoende kansen krijgen om rechtstreeks mee te dingen naar Vlaamse pps-projecten.”

Tekorten

Verder trekt Bouwunie aan de bel over tekorten aan grond voor de bouw van woningen. De organisatie wil dat de overheid ingrijpt door gebieden hiervoor vrij te maken. Bouwunie tekent daarbij aan dat 80 procent van de bouwgrond in handen is van verschillende overheden tegenover 20 procent particulier bezit. De Vlaamse bouw is dan ook somber gestemd over woningbouw. De aannemers verwachten in 2008 aanzienlijk minder huizen te zullen bouwen dan vorig jaar.
Een ander probleem dat de werkgeversorganisatie signaleert, is een dreigend tekort aan bouwvakkers. “Dit is een van de grootste bedreigingen voor de toekomst van de sector.” Aandacht voor het technisch beroepsonderwijs en voor het werken in de bouw zijn daarom geboden. Werkgevers moeten daarnaast meer doen om te voorkomen dat hun personeel naar een andere sector vertrekt. Volgens Bouwunie haken veel bouwvakkers af door communicatieproblemen met hun baas.

Reageer op dit artikel