nieuws

Verzinkstichting kritisch over nieuwe praktijkrichtlijn

bouwbreed

De invoering van een nieuwe praktijkrichtlijn voor het aanbrengen van een conservering op staal zorgt voor veel onduidelijkheid in de markt. Daarvoor waarschuwt voorzitter Jo Verstappen van de Stichting Doelmatig Verzinken (SDV). Hij vreest voor misverstanden rondom de term ‘duplex’.

Het instituut voor Ecologisch Verantwoord produceren door Innovatieve Oppervlaktebehandeling (Evio) presenteerde de nieuwe richtlijn eerder deze week. Voluit heet de richtlijn ‘Het aanbrengen van een duplexsysteem op staal: thermisch gespoten lagen (metallisatie) gevolgd door een organische deklaag.
In Europa staat de term duplex volgens de SDV echter al jaren bekend als een combinatie van thermisch verzinken met poeder- of natlakcoating. “Daarbij wordt het staal voorbehandeld en ondergedompeld in zink. De legering die dan ontstaat maakt het product slagvast en buigzaam. De thermisch verzinkte laag die zo ontstaat, plus de laklaag, het duplexsysteem, komt de corrosiebescherming ten goede”, zegt Verstappen.

Onthechting

De bestuurder wijst er tevens op dat bij een andere methode in een vochtige omgeving in theorie sneller onthechting van lak op metaal kan plaatsvinden.
“Als duplex bijvoorbeeld wordt vertaald als schopperen plus een laklaag dan worden gebruikers op het verkeerde been gezet”, denkt Verstappen. Schopperen is het spuiten van een zinklaag direct op staal. “Als dat ook als duplex op de markt komt, confronteert het gebruikers met een ander product dan waar ze door jarenlange ervaring aan dachten. Op korte termijn zijn de gevolgen beperkt, maar de reparatiekosten door corrosie vanwege een ander product zijn op lange termijn significant.”
Patent
Evio-coördinator Veerle Fincken stelt dat het instituut de term duplex niet in de markt wil zetten. “Het is een algemene term. Tijdens de presentatie van de richtlijn gaven marktpartijen aan dat van onduidelijkheid geen sprake is. Nu wordt een vrees gecreëerd die er niet hoeft te zijn.”
SDV geeft aan dat met de wetenschap van nu de naam gepatenteerd had moeten worden. “Daarmee hadden we discussies kunnen vermijden.” Verstappen vindt dat door de jarenlange bekendheid van het ‘bestaande duplexsysteem’ sprake is van een verworven recht. “Ook heeft Evio SDV niet goed genoeg benaderd inzake de nieuwe richtlijn.” Deze gaat overigens in België door de branchevereniging Metallisatie worden gebruikt.

Reageer op dit artikel