nieuws

Verwildering

bouwbreed Premium

Het is goed van bouwvoorman Elco Brinkman dat hij met oud-CNV-voorman Doekle Terpstra en enkele anderen probeert de verwildering in Nederland tegen te gaan. Iemand die meent de voetsporen te moeten volgen van een bekende Oostenrijkse korporaal waar het haatzaaien betreft, moet inderdaad een halt worden toegeroepen.

Het is goed van bouwvoorman Elco Brinkman dat hij met oud-CNV-voorman Doekle Terpstra en enkele anderen probeert de verwildering in Nederland tegen te gaan. Iemand die meent de voetsporen te moeten volgen van een bekende Oostenrijkse korporaal waar het haatzaaien betreft, moet inderdaad een halt worden toegeroepen.
Maar ook in de financiële wereld treedt de verwildering op. Elk zichzelf respecterend economisch onderzoeksbureau heeft in het nieuwe jaar al van zich laten horen. De meest zwartgallige is wel Iris, het onafhankelijke bureau van Rabo en Robeco.
Het bureau ziet een duidelijke economische trendbreuk. Iris voorziet schaarste aan grondstoffen, energie, water en lucht. Dat zal leiden tot een hogere inflatie, waarbij een verdubbeling niet is uitgesloten.
Dat stelt centrale banken weer voor een dilemma. Inflatie wordt beteugeld door de rente te verhogen en de economische ‘koek’ te verkleinen. De oorzaak van de inflatie is nu echter juist de strijd om de verdeling van de schaarse koek.
Volgens de economen is het dan ook niet alleen aan de centrale banken om de inflatie te beteugelen, maar ook aan de overheid die haar beleid moet richten op het handhaven van prijsstabiliteit.
Iris vindt verder dat er in beleid en beleggingen nog te weinig rekening wordt gehouden met milieu en de gevolgen van klimaatverandering. Dat biedt juist kansen aan beleggers.
In de praktijk komt dat de bouw goed uit. Iris vindt dat beleggers heel goed kunnen instappen in bedrijven in de gww-sector, die onder andere waterreservoirs gaan bouwen en dijken verhogen. Dat komt dan goed uit. Op de laatste dag van het vorig jaar hebben de fondsen nogal wat laten liggen. Koersvallen tot dik 16 procent waren geen uitzondering.
De beleggers hebben echter kennelijk de wijze woorden van Iris gemist. De koersen van de bouwers deden in het nieuwe jaar nauwelijks iets.
Het kan zijn dat de beleggers wachten op eind deze maand, wanneer Geert Wilders met zijn film komt. Dan zal Slotervaart moeten worden herbouwd. Dat levert fors wat omzet op.

Reageer op dit artikel