nieuws

Vernieuwende architectuur met keramische bekleding

bouwbreed

Lander Bouw-Keramiek presenteert tijdens de vakbeurs Geveltotaal in Hal 1 stand C.081 van de Rotterdamse Ahoy de jongste ontwikkelingen op het gebied van keramische dak, vloer -en gevelbekleding. Het bedrijf zette in de jaren negentig in Nederland de trend met keramische vliesgevels volgens het Alphaton-systeem.

Het tijdperk van het standaard raster uit de jaren negentig is al lang voorbij. Het bedrijf levert allerlei formaten waarbij horizontale en/of verticale accenten kunnen worden gelegd. Het geeft de architect meer vrijheid in de gevelindeling en de maatvoering.
Het Hoog-formaat bestaat bijvoorbeeld alleen uit verticaal staande gevelelementen die de hoogte van een gebouw accentueren. Complete hoekelementen zijn verkrijgbaar waardoor het gebouw een nette afwerking krijgt. Volledig nieuw zijn de extra lange elementen van 3000 millimeter. Deze zogeheten Longoton-elementen zijn het geheim van de smid.
Volgens directeur Derek Lander blijft het procedé fabrieksgeheim. Volgens Lander zijn deze lange elementen onbreekbaar. “Vanwege de kwaliteit van de grondstoffen, de productietechniek en specifieke detaillering”, verklaart hij.

Allerlei vormen

Lander stelt dat de opdrachtgever en de architect steeds meer behoefte hebben aan verschillende vormen en structuren in de gevelbekleding. Die wens is ook niet aan de keramische gevelindustrie voorbijgegaan. Gegolfd of diepgerild; dankzij nieuwe productietechnieken is het mogelijk geworden. Ronde gevelelementen kunnen worden toegepast bij een gebogen gevel met een kleine radius. De elementen kunnen in allerlei verbanden worden gemonteerd: halfsteens, genuanceerd of in wildverband
Baquettes of lamellen van keramiek hebben de laatste jaren een opmars doorgemaakt. Ze dienen als zon – of geluidwering of esthetisch accent. Volgens Derek Lander behoudt het gebouw haar eenheid door een ratjetoe van stijlen te voorkomen. De baquettes of lamellen zijn ook weer verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen. Door het gebruik van diverse mondstukken kunnen de meest uiteenlopende structuren worden gemaakt. Elk element kan volgens Lander worden afgestemd op het voorliggende gevelraster. “We hebben de laatste jaren in de modernste productietechnieken geïnvesteerd, waardoor maatwerk nu tot de standaardmogelijkheden behoort”.

Maatvoering

Het oorspronkelijke Alphaton-systeem werd doorontwikkeld om een grotere vrijheid van maatvoering te bewerkstelligen, waardoor de gevelbekleding ook interessant wordt voor bijvoorbeeld renovatieprojecten. Bovendien krijgt de gevel er een interessanter en artistieker aanzien door.
Vanwege de uitgebreidere architectonische mogelijkheden en de vrijheid in maatvoering is de toepassing van keramische gevelbekleding breder geworden. Volgens Lander worden alle markten bediend: van sociale woningbouw tot exclusieve utiliteitsbouw en van nieuwbouw tot en met renovatie.

Dakpan met membraan

Wat de dakbedekking betreft laat Lander een noviteit zien op Geveltotaal: een keramische dakpan in combinatie met een bitumineus onderdak van membranen. Dit systeem wordt steeds vaker toegepast op flauw hellende daken. Volgens Lander slaat het bedrijf met deze dubbeldakconstructie twee vliegen in één klap: het is voordeliger dan een gescheiden binnen -en buitendakconstructie en het reguleert beter de vochthuishouding dan een Epdm-dakbedekking. Het Bureau Dakadvies heeft enkele praktijkprojecten met goed gevolg beoordeeld.
Verder heeft Lander een nieuwe strakke en vlakke dakpan ontwikkeld in vele (nieuwe) kleuren, zoals titaan. Daardoor ziet het dak eruit als een vlakke spiegel met een 100 procent strakke belijning. Deze pan is zelfs op daken met een helling van 10 graden te leggen.

Reageer op dit artikel