nieuws

Verf uit maïs komt pas over vijf jaar op de markt

bouwbreed Premium

De handel hoeft voorlopig nog geen schap leeg te ruimen voor verf uit biologische grondstoffen. Dat kan nog wel even duren, zegt onderzoeker ir. Bart Noordover van de TU Eindhoven.

“Het duurt nog zeker vijf jaar voordat de industrie een betaalbare en vergelijkbare verf kan maken uit bijvoorbeeld maïszetmeel”, zegt Noordover. Vandaag verdedigt hij zijn proefschrift ‘Biobased step-growth polymers; chemistry, functionality and applicability’ waarin hij de productie van ‘biocoatings’ beschrijft.
In het onderzoek dat er aan vooraf ging lag de nadruk op de poederverf waarmee de industrie bijvoorbeeld metalen gevelpanelen en hekken kleurt. Noordover noemt een natte variant voor de kwast of het spuitpistool eveneens mogelijk.
Biocoatings zijn een alternatief voor verf op basis van aardolieproducten. “Verweringstesten toonden vrijwel geen verschil aan tussen beide varianten”, zegt Noordover. Biologische coatings weerstaan ook goed de puntbelasting van een steentje dat tegen een metalen gevelpaneel slaat. Ook de krasvastheid kan zich meten met die van conventionele coatings. En zonlicht doet een biocoating minder snel verkleuren.
Bij onder meer de verweringstesten past een slag om de arm, vindt Noordover. De onderzoeker simuleerde versneld een periode van vijf jaar. “De voor- en nadelen van die methode zijn een promotie op zich!” Vooralsnog ontbreken de bevindingen van echte toepassingen en daarmee ook ervaringen met bijvoorbeeld overschilderen en verwijderen van graffiti.

Voorbereiding

Het onderzoek heeft inmiddels wel uitgewezen dat de voorbereiding van werkstukken voor een biologische coating niet afwijkt van die voor een conventionele.
En op wat kleine wijzigingen na kan de industrie voor de productie van de alternatieve poederverf dezelfde installaties gebruiken. Wanneer dat gebeurt blijft nog even een vraag. “Vooralsnog kost de nieuwe verf nog ongeveer twee keer zoveel als de gangbare”, rekent Noordover voor.
Met de huidige olieprijzen kan de voorkeur al snel omslaan in het voordeel van verf uit bijvoorbeeld maïs. Net als een ‘groene’ onderscheiding mogen plakken op een product. Het onderzoek is intussen zover gevorderd dat de industrie uit de bevindingen een product kan ontwikkelen. De belangstelling is er, maar zij is nog niet omgezet in concrete stappen. Wel is patent aangevraagd.
Dat patent wordt mettertijd ook verleend, omdat er geen vergelijkbare producten bestaan, verwacht Noordover. “Eerder probeerde de industrie wel biologische verf te maken uit plantaardige olie. En het Dutch Polymer Institute zette enkele vergelijkbare projecten op.”
Buiten de coatings is het al wel gelukt om concurrerende kunststof handelsproducten te maken met alternatieve grondstoffen.

Reageer op dit artikel