nieuws

Verdienen aan goed daglicht

bouwbreed

“Iedereen verdient aan een goede daglichtvoorziening”, vindt Atto Harsta. Maar veel opdrachtgevers en ontwerpers doen er te weinig mee. “Uit gemakzucht en door te weinig richtlijnen van de overheid,” constateert hij.

Harsta is directeur Aldus bouwinnovatie en bestuurslid van stichting Living Daylight.
Living Daylight bevordert de toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. Een kantoor of woning is ongeveer 70 procent van de tijd tussen 9 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds uitstekend te gebruiken met alleen daglicht.
Maar, zegt Harsta: “Architecten en ontwikkelaars voelen op hun klompen wel aan dat veel openingen in de gevel en veel vloeroppervlak aan de gevel leiden tot relatief hoge ontwerp- en bouwkosten.”
Hij noemt dit redeneren vanuit een economisch standpunt ‘een belangrijk probleem’. Omdat zij denken dat aan daglicht niet verdiend zou kunnen worden, hebben veel partijen er ook geen oren naar. Maar, stelt Harsta: “Iedereen verdient juist aan een goede daglichtvoorziening.”
Door goede lichttoetreding in de werkruimte, zien werkgevers volgens hem het ziekteverzuim zelfs dalen.

Lichtbuis

Een lichtbuis brengt daglicht op plekken waar dat normaal niet komt. Het transport verandert het licht niet heel veel.
Harsta waarschuwt wel dat een lichtbuis niet op kan tegen ‘een degelijk raam’. “Door de reflectie raak je in een lichtbuis namelijk altijd een deel van de stralingsenergie kwijt. Bovendien wil een mens gewoon naar buiten kunnen kijken en een raam open zetten voor frisse lucht.”
Door fouten die in het verleden zijn gemaakt, staat daglicht in gebouwen gelijk aan hinder in de vorm van warmte en verblinding. Nieuwe technieken, materialen, producten en inzichten kunnen die zogenaamde hinder voor het overgrote deel oplossen, verwacht Living Daylights.
De stichting wil ontwerpers en onderzoekers ertoe aanzetten die kennis toe te passen. Bijvoorbeeld met het geven van masterclasses en het uitschrijven van een competitie waarvan de winnaar de Daylight Award ontvangt.

Reageer op dit artikel