nieuws

‘Vedisch wonen maakt creatief en intelligent’

bouwbreed

Het terrein van de op het definitieve sloopvonnis wachtende kloosterruïne in Vlodrop ligt ver van de bewoonde wereld. Wie er niet hoeft te zijn, zal er niet komen. De woongemeenschap die dagelijks mediteert voor de vrede, telt verscheidene architecten die de wereld verrijken met vedische gebouwen. Zoals Christian Schweizer.

Architect Christian Schweizer (45)

Het is hier goed leven. Het eten wordt verzorgd en is heel goed; vegetarisch en biologisch. Elke dag wordt er gemediteerd. We zitten hier in een mooie omgeving. Op het terrein rijden geen auto’s, alleen elektrische karretjes. Ideaal.
Veel onderkomens zijn tijdelijk. Hoe lang we het daarmee nog moeten doen, weet ik niet. Zolang de procedures rond de sloop van het klooster voortduren, liggen de meeste nieuwbouwplannen stil. Ik woon nu nog in een tijdelijk modulair gebouw. Dat is niet slecht maar ik hoop ook op termijn naar een permanente woning te kunnen.
Na mijn studie in Stuttgart ben ik begonnen bij een architectenbureau. Dat ging goed, ik heb verschillende prijzen gewonnen. Na twee jaar begon ik met mijn vriendin, die ook architect is, plus twee medewerkers een zelfstandig bureau, helemaal gericht op vedische architectuur. We kregen aanvragen van over de hele wereld en zijn aan een heleboel nooit toegekomen. Het bureau bestond twee jaar, toen de Maharishi ons vroeg naar Vlodrop te komen. Dat sprak ons wel aan.
Al jong was ik geïnteresseerd in Oosterse levensvisie. Met mijn ouders, die in het ontwikkelingswerk zaten, heb ik van mijn zevende tot en met mijn elfde in de Indiase stad Bangelore gewoond. Daar begon het.

Geweldloosheid

Ik zag een filosofie in het teken van meditatie, vreedzaamheid en geweldloosheid. Tijdens mijn studie maakte ik kennis met de vedische bouw. Ik was onder de indruk van de ordening en lichtheid in de gebouwen en, belangrijk, de uitgesproken goede persoonlijke ervaringen van de gebruikers. Juist toen wij op het punt stonden voor onszelf ook zo’n huis te laten bouwen, werden we in Vlodrop uitgenodigd.
Zo gaat dat: iedereen die hier komt, doet dat op uitnodiging. Er is hier een gemeenschap met veel mensen uit de medische en universitaire wereld. Een deel verblijft hier een paar weken of een paar maanden, om te studeren of onderzoek te doen. Anderen zijn hier permanent. Zo leven hier tien architecten, onder wie mijn vriendin en ik. Wereldwijd zijn 45 architecten bij de beweging aangesloten. Het aantal aanvragen voor ontwerpen is zo groot, dat we het er erg druk mee hebben. Ze komen van over de hele wereld, van Amerika tot Azië en van Zweden tot Zuid-Afrika. Het gaat van een vredespaleis zoals een idealistische rijke Thai dat laat bouwen of een groot meditatiecentrum in de Verenigde Staten en een wellness-kliniek in Oostenrijk tot scholen en eengezinswoningen overal. Ook hier in Vlodrop, waar de wereldwijde beweging haar hoofdvestiging heeft, bouwen we natuurlijk vedisch.
Het oude klooster is niet te handhaven. Het is gedeeltelijk gesloopt en herstel is onmogelijk. Er is ook niets mee te beginnen. Kijk eens naar het dak: allemaal asbest. Een aantal ruimten gebruiken we nog wel, bijvoorbeeld voor een werkplaats waar de mallen voor ornamenten worden gemaakt. Daarmee versieren we de nieuwe gebouwen. Niet omdat dit per se moet, maar omdat het leuk staat.

Muggenoverlast

De regels voor vedische bouw zijn gebaseerd op oude kennis uit India maar verschillende van de principes kom je ook al in andere oude culturen tegen. Ze werden toegepast door de Kelten en Germanen, de oude Grieken en de Indianen maakten er gebruik van en ook in het Angkor-complex in Cambodja zie je er aspecten van terug.
Duurzaamheid krijgt vorm in een gezonde woning, gebouwd met zorg voor het milieu. Ook dat is niet nieuw. Nu gaat het om energie; zo’n duizend jaar geleden speelde in Azië bijvoorbeeld voorkoming van muggenoverlast.
De oriëntatie van de ingang op het oosten is belangrijk. Elk huis krijgt verder in het midden een zogeheten Brahmasthan, een vierkant onder een opening in het plafond die het energetische rustpunt vormt waaromheen de verschillende vertrekken komen volgens op natuurwetten gebaseerde regels. Die gaan onder meer over oriëntaties ten opzichte van de windrichtingen en de lichtinval.
De ingang bevindt zich aan de zijde waar de zon opkomt maar het is ook de richting waarin de wereld draait. Mensen voelen zich het best als ze zich vooruit bewegen. Dat kan verklaren waarom het ook bij woningen goed voelt. Alertheid, creativiteit en intelligentie nemen toe, is gebleken. Het klopt dat de meeste huizen die ik ontwerp ruim zijn, maar ze brengen bewoners voorspoed.
De meeste opdrachten zijn voor vrijstaande woningen. Maar meergezinshuizen kunnen ook. De woningen in het wijkje dat momenteel hier op het terrein wordt gebouwd, hebben per bouwlaag een oppervlak van 170 vierkante meter bruto en 147 vierkante meter netto. De meeste huizen zijn bungalows. Met twee woonlagen en een derde laag met werkruimte en balkons, woon je heel ruim. Het afgelopen jaar zijn elf huizen gereed gekomen en er komen er nog vier bij. Voor de bouw schakelen we lokale aannemers in.”

Reageer op dit artikel