nieuws

Uitzicht op Moskou

bouwbreed Premium

Londen-Met zijn ontwerp voor Crystal Island op een landtong in de rivier bij de Russische hoofdstad bereikt het bureau Foster + partners van de Britse architect Norman Foster opnieuw een mijlpaal in stedenbouw en architectuur. Met een hoogte van circa 450 meter en een grondoppervlak van ruim een miljoen vierkante meter kent het project zijn gelijke in de wereld niet.

Londen-Met zijn ontwerp voor Crystal Island op een landtong in de rivier bij de Russische hoofdstad bereikt het bureau Foster + partners van de Britse architect Norman Foster opnieuw een mijlpaal in stedenbouw en architectuur. Met een hoogte van circa 450 meter en een grondoppervlak van ruim een miljoen vierkante meter kent het project zijn gelijke in de wereld niet.
Crystal Island ligt op 7,5 kilometer van het Kremlin en moet een nagenoeg energieneutrale stad-in-een-stad worden, waar cultuur, uitgaan, wonen, werken en recreëren hand in hand gaan. De ‘wigwam’, zoals een van de bijnamen luidt, krijgt aan de voet een doorsnede van 620 meter en bedekt 2,5 miljoen vierkante meter bruikbaar vloeroppervlak, waarvan het grootste deel onder de grond. Hier komen parkeer-, service- en dienstruimten. Het gebouw is een stalen skelet met glazen buitenhuid en speciale zonweringsconstructie. De terrasvormige gevelopbouw maakt de aanleg van wintertuinen mogelijk als buffer voor het feitelijke gebouw. Deels afsluitbare schachten zorgen voor licht en lucht diep in het gebouw en vormen een essentieel onderdeel van de innovatieve energiehuishouding. Kosten: circa 3 miljard euro, mogelijke oplevering: 2014.
Foto: Foster + Partners
Tekst: Pieter de Mos

Reageer op dit artikel