nieuws

Tracéstudie over snelweg Leidsche Rijn valt slecht

bouwbreed

De aangekondigde tracéstudie voor een autoweg of snelweg door Leidsche Rijn, die de A2 met de A12 moet verbinden, valt slecht. Niet alleen politici, ook (toekomstige) wijkbewoners van Vleuterweide verzetten zich op voorhand tegen het plan.

Rijkswaterstaat doet in opdracht van het Utrechts Verkeer en Vervoerberaad onderzoek. Het tracé staat niet vast. De weg moet wel lopen van de Haarrijnse Rading in het noorden naar de Veldhuizerweg in het zuiden. Daartussen ligt de wijk Vleuterweide, die in aanbouw is. Met het onderzoek is voorlopig een streep gehaald door de omstreden A2½ van Breukelen naar Lexmond.
De Utrechtse verkeerswethouder De Weeger zegt niet warm te lopen voor het plan en de wijkraad Vleuten-De Meern is fel tegen. Ook een meerderheid van de gemeenteraad keert zich tegen het idee van een snelweg dwars een nieuwe woonwijk.
Volgens berekeningen van Rijkswaterstaat zou een bypass aan de noordkant van de stad een gunstig effect op de doorstroming van het verkeer hebben. Vooral verkeer tussen Amersfoort en Rotterdam/Den Haag zou veel tijdwinst boeken.
De wijkraad noemt de aanleg van zo’n weg met de aan- en afvoerroutes ‘buiten proporties’ en een aantasting van het woon- en leefklimaat. Zij belooft alles in het werk te stellen zich tegen het plan te verzetten.

Reageer op dit artikel