nieuws

Subsidie op komst voor zonne-energie

bouwbreed

Bezitters van zonnepanelen krijgen een subsidie voor geproduceerde kilowatturen. Dit zei minister Van der Hoeven (Economische Zaken) gisteren bij de ondertekening van het convenant ‘Meer met Minder’.

Begin volgende maand spreekt zij hierover met de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat het per 1 juli ingaat, liet zij gisteren weten.
Ook komt er een vergoeding voor zonneboilers, warmtepompen en de HR-ketel met warmtepompboiler. In totaal legt het departement daar 27 miljoen euro voor opzij. De subsidies zijn vastgelegd in de Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie (SDE). Ze zijn voor de zomer van 2008 beschikbaar, vertelde Van der Hoeven.
In het akkoord ‘Meer met Minder’ beloven ministers Van der Hoeven, Cramer (milieu) en Vogelaar (wonen) bovendien dat verbeteringen aan woningen en andere gebouwen lastenneutraal zullen zijn.
Huurders krijgen door de maatregelen een lagere energierekening, maar de betere energieprestatie van het huis wordt vanaf volgend jaar wel meegewogen in het woningwaarderingsstelsel. Afspraken met de woningbouwcorporaties en de Woonbond over investeringen in energiebesparing en woonlasten zijn overigens nog niet gemaakt.
Grote afwezige bij de ondertekening gisteren was de koepel van de woningcorporaties, Aedes. Die ligt nog altijd met Vogelaar in de clinch over de financiering van investeringen in de 40 wijken en het heffen van vennootschapsbelasting. Het akkoord draait om een uitwerking van ‘Schoon en Zuinig’, een actieplan van het kabinet dat voorziet in het terugdringen van de uitstoot van CO2met 30 procent in 2020. Een energiebesparing van 2 procent per jaar komt daar bovenop.
De bouwwereld, energie- en installatiebedrijven willen in 2020 2,4 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen aan deze norm laten voldoen. Voorwaarde is dat de overheid zich betrouwbaar toont en geen zigzagbeleid voert bij subsidies en dergelijke. Tot en met 2011 moeten ten minste een half miljoen gebouwen energiezuinig zijn gemaakt. Over twee jaar bekijken de partners of nadere afspraken nodig zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels