nieuws

Stage met meerwaarde

bouwbreed Premium

Den Haag – Voor het vierde jaar alweer vertrekken in februari twee studenten Bouwkunde voor een stage naar Gambia. “Een onvergetelijke ervaring waar je de rest van je leven wat aan hebt”, verzekert ing. Eric de Ruiter van de Stichting Bouwen.

“Technisch is het misschien niet zo spannend, maar op procesmatig vlak kom je met alle facetten van het bouwen, van A tot Z, in aanraking. Je moet alles zelf regelen, letterlijk vanaf de grond af aan opbouwen. Het inkopen van materialen, het vinden en aannemen van mensen, de bouwbegeleiding, het tekenwerk, de kostenbewaking, kwaliteitsbeheersing, je moet het allemaal zelf voor elkaar krijgen. Bij een Nederlandse aannemer krijg je die kans niet.”
Vijf jaar geleden trokken De Ruiter (31) en zijn vriendin Michelle Tuijthof (30) de stoute schoenen aan en vertrokken met een Land Rover naar Gambia. Intussen zijn vijftien projecten afgerond: doorgaans scholen en klinieken. Na vier jaar zelf in Gambia te hebben gezeten, zijn ze vorig jaar verhuisd naar Ghana om opnieuw te beginnen. Vestigingsmanager Gert Jan van der Marel houdt de boel intussen draaiende in Gambia.
“Het klinkt misschien wat hoogdravend, maar ik voel het als mijn taak mijn talenten ook echt te gebruiken”, zegt de bouwkundig ingenieur die tijdelijk in Nederland is voor de geboorte van hun tweede kindje. “Mijn talent is bouwen. Dat kan ik hier doen, maar in Nederland redden ze het ook wel zonder mij. Liever bouw ik voor de mensen die het wat minder hebben.”
Daarom biedt de Stichting Bouwen haar organisatorische en bouwkundige kennis aan aan vooral kleine hulporganisaties. “Zij zorgen door sponsoring voor het materiaal, de stenen, de dakplaten, en wij doen het management, de bouwbegeleiding. Eerst deden we dat gratis, maar dat lukt niet meer. We vragen nu een kleine vergoeding, maar winst maken we niet.”

Lokaal

Een druppel op de gloeiende plaat is het niet: bouwen op zo’n kleine schaal. “Integendeel”, vindt De Ruiter. “Veel druppels maken ook de regenbui”, refereert naar de uitspraak die hij pas nog iemand hoorde zeggen: “Zo zie ik dat ook. Het leuke is dat het hele dorp er beter van wordt. We zoeken werknemers onder de lokale bevolking die de stichting uitbetaalt. En zelfs als je die druppel alleen hoort sissen heb ik al iets bereikt.”
Het bieden van stageplekken en goede begeleiding vindt De Ruiter heel belangrijk. “We creëren zo de mogelijkheid voor studenten om kennis te maken met ontwikkelingssamenwerking. In de bouwsector is die mogelijkheid er amper, terwijl er zoveel is te doen.” De Ruiter spreekt uit eigen ervaring. Als student Bouwkunde heeft hij stage gelopen in Honduras na de ravage die orkaan Mitch had aangericht. Hij heeft toen veel moeite moeten doen om dat er op zijn opleiding, de hts Bouwkunde in Utrecht, doorheen te krijgen.
De ervaring die je als student opdoet in een ontwikkelingsland heeft echter een grote meerwaarde, vindt ex-stagiair Joost Stolwijk afkomstig van diezelfde hts, waar deze stagemogelijkheid intussen een gangbare optie is. Ook als je later in Nederland aan de slag gaat. Stolwijk werkt sinds kort als werkvoorbereider bij Vink Bouw Nieuwkoop. Door zijn stage in Gambia weet hij als geen ander het hoofd koel te houden. “Niks gaat vanzelf daar, afspraken worden niet vanzelfsprekend nagekomen, ik heb geleerd altijd rustig te blijven als het even chaos lijkt, en niet gelijk in de stress te schieten. Ik ben er heel flexibel van geworden.”

Voldoening

De begeleiding, het voorbereidende coachingsgesprek met organisatietrainer Jim Mak, de wekelijkse werkbesprekingen met Eric en Michelle en de voldoening die het geeft mee te werken aan de ontwikkeling van een compleet ander land, maken zijn tijd in Gambia tot een “fantastische ervaring”. Concreet zijn de plannen nog niet, maar het zou best eens kunnen dat hij over een paar jaar ook zijn biezen pakt.

Reageer op dit artikel