nieuws

Staal boegbeeld snelle groei China

bouwbreed

De wereldstaalproductie heeft afgelopen jaar voor de eerste keer de grens van 1,3 miljard ton doorbroken. Dat gebeurt als december net zo voorspoedig is als de eerdere maanden van 2007.

In de ongebroken productiestijging van ruwe staal gaat China indrukwekkend voorop. In de periode januari-november stroomde 383,6 miljoen ton staal uit de Chinese ovens. Het volume ligt 16,7 procent hoger dan in de vergelijkbare periode het voorgaande jaar. Het aandeel van het Chinese staal op de wereldmarkt is, zo blijkt uit de jongste cijfers van staalinstituut IISI, gestegen tot 34 procent.
Staal fungeert als boegbeeld van de Chinese wedergeboorte. De groei van de staalproductie ligt 5,1 procentpunt hoger dan de toename van de algehele Chinese economie. Kort voor de jaarwisseling klom de Chinese munt, vergeleken met de dollar, tot de hoogste waarde in twee jaar tijd. Terwijl de yuan afgelopen jaar 6,6 procent terrein boekte op de dollar, moest de munt toch 3 procent inleveren op de steeds krachtiger euro. De yuan is in euro’s 9 cent waard.
De stijging van de Chinese staalproductie is voorlopig niet ten einde. ArcelorMittal, Boashan Iron en Nippon Steel kondigen aan 151,8 miljoen euro te investeren om hun positie in havenstad Shanghai verder uit te breiden.
In de Europese Unie nam de staalproductie in de eerste elf maanden van vorig jaar met 1,6 procent toe tot 193,3 miljoen ton. Nederland is duidelijk een positieve uitschieter. Het volume steeg dankzij Corus met 15,2 procent tot 6,7 miljoen ton. Bij de grote producenten Duitsland (44,8 miljoen ton), Italië (29,2 miljoen ton) en Groot-Brittannië (13,2 miljoen ton) schommelde de groei tussen 0,3 en 3,3 procent. Frankrijk leverde 2,2 procent in.
Oekraïne slaagde erin zijn productie met 5 procent op te voeren tot 39,1 miljoen ton. Buurland Rusland maakte slechts 2 procent progressie en kwam uit op 66,1 miljoen ton. Turkije daarentegen groeide met 11,1 procent tot een volume van 23,6 miljoen ton.
In de Verenigde Staten slonk de staalproductie met 2,1 procent tot 89,6 miljoen ton. Japan haalde 3,4 procent meer uit zijn hoogovens en bracht 109,8 miljoen staal op de markt.

Reageer op dit artikel