nieuws

Solland Solar breidt fors uit en komt met nieuwe zonnecel

bouwbreed

De grootste producent van cellen voor zonne-energie in Nederland, Solland Solar in Heerlen, breidt fors uit.

Naast de bestaande chemische fabriek opende het bedrijf een productiehal van 3000 vierkante meter en een multifunctioneel gebouw met lab van 900 vierkante meter.
De bouwkosten inclusief inrichting bedragen 50 miljoen euro. De komende jaren breidt Solland Solar verder uit, onder meer met nog twee productiehallen. De investeringen hiervoor bedragen 250 miljoen euro, het ministerie van Economische Zaken subsidieert een deel.
Solland Solar komt in augustus met een nieuw type zonnecel, die dunner is dan de bestaande, meer rendement heeft en minder kwetsbaar (breekbaar) is. Deze ‘Metal Wrap Through’ (MWT) heeft minder last van schaduwwerking, omdat de verbindingen tussen de siliciumcellen aan de achterkant van de cel verlopen, en niet zoals in de huidige cellen aan beide zijden. Dat maakt meer lichtinval mogelijk én vermindert de druk op de cellen. De cel heeft een gegarandeerde levensduur van 25 jaar en een verwachte levensduur van 40 tot 50 jaar.
“Het voordeel van zonne-energie is dat je die kunt toepassen in de bebouwde omgeving”, zegt directeur Bosse Boxhoorn. “Als de voorspellingen van het Internationaal Energie Agentschap uitkomen, staan we aan de vooravond van een wereldwijde energiecrisis. Als de fabrieken plat liggen door energiegebrek, komt niemand ons helpen. Tijdig overschakelen op alternatieven maakt Nederland onafhankelijk van de fossiele energiemarkt”.

Reageer op dit artikel