nieuws

Schiecentrale valt in de prijzen op GevelTotaal

bouwbreed Premium

“Een levendige toevoeging aan de omgeving.” Mede om die reden ontvingen Mei Architecten en Stedebouwers de Architectuurprijs van de vakbeurs GevelTotaal 2008 voor hun Rotterdamse project Schiecentrale 4a. Nieuwbouw voor RTV Rijnmond bij een herbestemde elektriciteitcentrale van begin vorige eeuw. De uitvoering en details herinneren aan de industriële activiteiten in dit deel van de Maasstad. De gevel is opgebouwd uit onbehandelde gietijzeren platen, putdeksels zoals het Rotterdamse bureau die noemt. Het materiaal mag roesten; een stelsel van verborgen goten voert regenwater af en voorkomt zo dat roestwater op de ramen en de straat stroomt. Architect Robert Winkel van Mei zei er over op architectuursite Archined: “Waarom proberen we gebouwen te maken als Claudia Schiffer? Een beetje viezigheid en ranzigheid kan geen kwaad. (…) Nederland is al zo gelijkmatig. Wat we nodig hebben is mooi én vies.”

“Een levendige toevoeging aan de omgeving.” Mede om die reden ontvingen Mei Architecten en Stedebouwers de Architectuurprijs van de vakbeurs GevelTotaal 2008 voor hun Rotterdamse project Schiecentrale 4a. Nieuwbouw voor RTV Rijnmond bij een herbestemde elektriciteitcentrale van begin vorige eeuw. De uitvoering en details herinneren aan de industriële activiteiten in dit deel van de Maasstad. De gevel is opgebouwd uit onbehandelde gietijzeren platen, putdeksels zoals het Rotterdamse bureau die noemt. Het materiaal mag roesten; een stelsel van verborgen goten voert regenwater af en voorkomt zo dat roestwater op de ramen en de straat stroomt. Architect Robert Winkel van Mei zei er over op architectuursite Archined: “Waarom proberen we gebouwen te maken als Claudia Schiffer? Een beetje viezigheid en ranzigheid kan geen kwaad. (…) Nederland is al zo gelijkmatig. Wat we nodig hebben is mooi én vies.”
“Doordacht” noemt de jury de Slim Slide van De Kock Van Gelder uit Beneden-Leeuwen. Dit schuifkozijn ontving de Innovatieprijs van GevelTotaal. De fabrikant vernieuwde het productieproces van de onderdelen door bijvoorbeeld bij de ene handeling op voorhand rekening te houden met de volgende.

Reageer op dit artikel