nieuws

Scherpere buienradar geeft regionaal beeld

bouwbreed

Doordat de radarbeelden van website Buienradar.nl voortaan ruim zes keer scherper zijn, kan nu worden inzoomd op regio’s. Volgens Edwin Rijkaart, oprichter van de veelgeraadpleegde website, is de hogere resolutie mogelijk door modernisering van de radarinstallaties van zowel De Bilt als Den Helder. De oude resolutie van 2,5 bij 2,5 kilometer is nu vervangen door een van 1 bij 1 kilometer, waarmee de neerslag nauwkeurig in kaart is te brengen. In combinatie met het instellen van referentiepunten is zo al vrij aardig op locatie het buienpatroon in beeld te brengen.

Doordat de radarbeelden van website Buienradar.nl voortaan ruim zes keer scherper zijn, kan nu worden inzoomd op regio’s. Volgens Edwin Rijkaart, oprichter van de veelgeraadpleegde website, is de hogere resolutie mogelijk door modernisering van de radarinstallaties van zowel De Bilt als Den Helder. De oude resolutie van 2,5 bij 2,5 kilometer is nu vervangen door een van 1 bij 1 kilometer, waarmee de neerslag nauwkeurig in kaart is te brengen. In combinatie met het instellen van referentiepunten is zo al vrij aardig op locatie het buienpatroon in beeld te brengen.
De upgrade biedt volgens Rijkaart ook unieke mogelijkheden voor verdere uitbreiding in 2008. “We kunnen nu per provincie of per stad de radarbeelden aanbieden. Daarnaast kijkt de radar verder dan de vorige versie, zodat je nog eerder de buien kunt zien aankomen”. Naast de hogere resolutie combineert Buienradar.nl sinds eind vorig jaar ook radarbeelden met satellietbeelden en dat geeft zeer gedetailleerde plaatjes van bewolking en neerslag boven Nederland.

Reageer op dit artikel