nieuws

Scherpe controle op geld prachtwijken

bouwbreed

Minister Vogelaar (wonen) waarschuwt woningcorporaties voor het indienen van oude plannen voor de veertig prachtwijken. De minister zal corporaties die oude wijn in nieuwe zakken verkopen, terugfluiten.

De minister heeft vrijdag verklaard dat de sociale huisvesters ook echt met nieuwe aanvullende acties in de veertig wijken moeten komen. In het Radio 1 Journaalliet zij weten dat zij corporaties desnoods zal dwingen de afspraken na te komen.
Vogelaar heeft met de corporaties afgesproken dat die de komende tien jaar jaarlijks 250 miljoen euro extra in de veertig wijken stoppen. De onderhandelingen tussen de sociale huisvesters en de lokale overheden daarover verlopen in diverse gemeenten moeizaam. In een artikel in de Volkskrantwerd vrijdag gesteld dat gemeenten nu genoegen nemen met oude projecten, waarover al eerder afspraken waren gemaakt.
Een voorbeeld daarvan is Rotterdam. De stad maakte kort voor kerst bekend dat de zeven Rotterdamse corporaties de komende tien jaar 878 miljoen euro investeren in de achterstandswijken, veel meer dan de investering van 720 miljoen euro die Vogelaar de Rotterdamse corporaties had opgelegd. Nu blijkt echter dat het niet alleen om nieuw geld gaat, aangezien er ook een bedrag uit Pact op Zuid is meegenomen. Dit investeringsprogramma van in totaal 1 miljard euro, dateert uit 2006.
Vogelaar liet vrijdag weten dat zij zelf geen signalen heeft ontvangen dat gemeenten genoegen nemen met oude plannen. Begin februari kan de minister vaststellen of het verhaal klopt als ze alle plannen binnen heeft.

Concentratie

Uit het jaarlijkse overzicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting valt ook niet op te maken of corporaties oude plannen oppoetsen voor de Vogelaarwijken. Het fonds constateert wel dat er sprake is van een “lichte concentratie” van de activiteiten van de sociale huisvesters in de veertig wijken. Opvallend is volgens het fonds dat de sociale huisvesters zich in deze wijken veel richten op sloop en nieuwbouw van koopwoningen.

Reageer op dit artikel