nieuws

Schending regels aanbesteding voor de rechter

bouwbreed Premium

Parkeerbedrijf P1 heeft de gemeente Maastricht voor de rechter gedaagd, omdat de gemeente willens en wetens het Europese aanbestedingsrecht zou hebben geschonden bij de gunning van een groot aantal parkeerplaatsen aan concurrent Q-Park. Er zou tevens sprake zijn van illegale staatssteun.

Het waarom is volgens advocaat Ter Morst van P1 niet duidelijk, zo liet hij gisteren de arrondissementsrechter in Maastricht weten. “Wel valt een aantal zaken op als de gebeurtenissen in een breder perspectief worden geplaatst”, zo geeft hij aan. Hij verwijst naar de plaatselijke voetbalclub MVV, die eind 2001 en in het voorjaar van 2003 financiële steun kreeg van de gemeente. Brussel verwierp echter deze vorm van staatssteun. In het voorjaar van 2003 sprak ook de gemeenteraad van de stad zich uit tegen steunverlening.
“Er gingen destijds binnen de gemeenteraad stemmen op een club bedrijven ertoe te bewegen MVV de reddende hand toe te steken”, zo betoogde Ter Morst. “Een prominent lid van deze club was parkeerbedrijf Q-Park.”
In december 2003 werd Q-Park hoofdsponsor van MVV. ” Dat gebeurde enkele maanden nadat Q-Park zeven Maastrichtse parkeergarages tegen zeer gunstige condities voor 30 jaar in exploitatie had gekregen van de gemeente”, zo benadrukte de advocaat.
“Deze aantijging raakt kant nog wal”, stelde advocaat Lejeune namens de gemeente. Hij gaf voor de rechter aan dat Maastricht zich aan de geldende regels heeft gehouden. Zo zou er tussen exploitant Q-Park en Maastricht al sprake zijn van een lange overeenkomst met Q-Park. Deze liep in eerste instantie tot 2022, wat de bevoegdheid zou creëren om de overeenkomst één-op-één aan de onderneming te gunnen.
Het is nog onbekend wanneer de rechter uitspraak doet.

Reageer op dit artikel