nieuws

Opname kantoren op hoog niveau

bouwbreed

De opname van kantoorruimte in de regio Amsterdam blijft op een hoog niveau. De leegstand daalt mede daardoor licht. De Zuidas blijft aantrekkelijk.

Huurders hebben vorig jaar 392.000 vierkante meter kantoorruimte opgenomen. Dat is minder dan de dik een half miljoen meter in 2006, maar nog steeds op een hoog niveau, zeggen onderzoekers van Van Gool Elburg Vastgoedspecialisten.
Ruim 40 procent van de opname kwam voor rekening van grote transacties van meer dan 6500 vierkante meter. Daarbij was sprake van transacties van bedrijven die voorheen niet in Amsterdam waren gevestigd zoals Akzo Nobel, LÓréal Nederland en Endemol die alleen al goed was voor 20.000 vierkante meter.
Het aanbod in de regio blijft hoog met bijna 1,3 miljoen vierkante meter. Dat is nog steeds te hoog, want goed voor circa 65.000 extra medewerkers. Gezien de huidige stand van de economie verwacht Van Gool Elburg niet dat die medewerkers kunnen worden gevonden.
De leegstand is gezakt van 13 procent naar net onder de 11 procent. Binnen de regio zijn de verschillen groot met 2,7 procent in Amsterdam-Noord en ruim 20 procent in Buitenveldert. Ook Schiphol/Schiphol Rijk en Hoofddorp scoren nog hoog met 17,4 respectievelijk 16,4 procent.
De belangstelling voor de Zuidas blijft onverminderd hoog. In 2007 is daar bijna 54.000 vierkante meter kantoorruimte opgenomen. Er is vrijwel geen direct te betrekken ruimte meer over. Pas in 2009 worden weer kantoren opgeleverd.
Voor de huren betekent dit dat die nog stabiel zijn. Wel geven verhuurders inmiddels minder incentives in de vorm van huurvrije perioden en bijdragen in de inrichtingskosten.
De vraag naar onroerend goed als belegging blijft groot en het aanbod gering. Daardoor nemen beleggers genoegen met aanvangsrendementen van rond de 5,25 procent. Dat is iets minder dan in 2006. Een verdere verlaging van het rendement acht Van Gool Elburg niet waarschijnlijk door de opgelopen korte rentestand. Die leidt hoogstwaarschijnlijk echter niet tot een lagere vraag.

Dalend

Voor 2008 verwacht de vastgoedspecialist een verdere verbetering van de kantorenmarkt met een verder dalend aanbod van kantoorruimte. Bepaalde deelgebieden in de regio waar veelal verouderde kantoren staan, zullen blijven kampen met hoge leegstand en teveel aanbod. De vraag blijft hoog voor de Zuidas en Amsterdam-Zuid.

Reageer op dit artikel